По-здравословни ли са био храните?
Изследването, публикувано през 2012 г., обхваща 223 анализа, сравняващи количеството хранителни вещества или наличието на бактерии, гъбички или пестициди в био и нормални хранителни продукти.
Резултатите не показват явно предимство на био храните. Съдържанието на витамини почти не се различава, мазнините и протеините се оказали също в почти еднакво количество. В никоя от групите нямало повече болестотворни бактерии.
И това е интересно: Немски учени посочиха плодовете, с които да опазим сърцето си здраво - четете тази и още полезни новини на zdrave.to
„Бяхме изумени, че не открихме особено здравословни био зеленчуци и плодове“, казва Кристъл Смит-Спенглър, един от авторите на проучването.
В био храните отсъствали единствено пестициди – но не 100%. В урината на деца, хранили се с биологични продукти, били открити следи от пестициди. В био месо – пилешко и свинско, са намерени и по-малко резистентни на антибиотици бактерии, но за учените не е ясно клиничното значение на този факт.
Изследователите изтъкват, че искат само да информират хората, а не да ги откажат да купуват био храни.
Природозащитната организация „Грийнпийс“ разполага с подобни резултати.
„Конвенционалните плодове са не по-малко здравословни за човешкия организъм от био плодовете - казва Кристиане Хуксдорф, отговаряща за селското стопанство в „Грийнпийс“.
„Никога не сме казвали, че биохраните са по-здравословни.“ Въпреки това био земеделието е много по-малко вредно в дългосрочен план, както за планетата, така и за нас, хората.
Последвайте ни
0 Коментара: