Като човек, който държи на здравословен начин на живот, най-вероятно сте наясно с всичко, което се отнася до хранителните навици. Мазнините са лоши. Захарта е табу. Въглехидратите – до минимум.
Протеинът обаче е модерен и компенсира всички останали вещества. Ето защо напоследък все повече диети залагат на по-голямо количество протеин.

Понякога обаче, колкото и да сме съсредоточени върху него, грамажите, които приемаме, все още са недостатъчни. Ако се колебаете дали страдате от липса на протеини, вижте някои симптоми, които ще ви ориентират.

Винаги ви се хапва нещо

Трябва да включите повече протеини в диетата си, когато забеляза, че не се чувствате сити, след като сте се нахранили. Когато работите на пълен работен ден, имате продължително пътуване, а редовно тренирате или имате много работа, обикновено избирате преработени въглехидрати.

И това е интересно: За и против майонезата - Четете още на най-полезния здравен сайт zdrave.to


Телата ни са умни и искат протеини. Затова изберете омлет, овесена каша с чия или тортила с боб.

Боледувате често

Ако настивате след контакт с всеки болен около вас и грипът е задължителен за зимата, може би е време да увеличите протеините. Те помагат да поддържаме клетките на имунната система здрави и работещи, както и в борбата с вирусите.

Раните трудно зарастват

Нашето тяло се нуждае от протеин за възстановяване. Ето защо спортистите търсят протеинова закуска след продължителна или интензивна тренировка.

Нашето тяло се стреми да изгради мускули и чрез протеина помагаме за това. По тази логика, използваме протеин за създаване на нови клетки, тъкани и кожа. Така че, ако при рязане сте се порязали и все още раната не е заздравяла, помислете за вашата диета.

Постоянен глад за сладко

Ако е само 8 сутринта, а вече ви се яде сладко, преосмислете закуската си. Когато не даваме на тялото ни здравословно количество протеини, нивото на кръвната ни захар може да скочи и след това бързо да падне, което значи глад за всичко до обяд.

Протеинът ни помага да стабилизираме нивата на кръвната ни захар. Когато ядем салата с пилешки гърди, кръвната ни захар е стабилна. Ако изберем обаче пица (повече въглехидрат, с недостатъчен протеин), той ще се усвои по-бързо и ще доведе до покачване на кръвната захар".

Глезените ви са подпухнали

Протеинът е от ключово значение за изтеглянето на течности от организма. Ако забележите подуване на глезените или краката, помислете дали не консумирате твърде малко протеин. Ако това не е така, потърсете лекарска консултация.

Не можете да се съсредоточите

Знаете как се чувствате в онези сутрини, когато прескочите закуска и нямате време да ядете до около 14:00 ч. -  нестабилни и треперещи. Нивото на кръвната захар наистина може да повлияе на това как се чувстваме и как мозъкът ни обработва информация, затова е важно да запазим тези нива стабилни.

Тъй като протеинът има такъв балансиращ ефект върху нивото на кръвната ни захар, той е от решаващо значение и за цялостната функция на тялото.

Когато ядем протеини с въглехидратите, те ни помагат да освободим въглехидратите малко по-бавно, което ни дава постоянна енергия. Без протеин въглехидратите ще увеличат нивата на кръвната захар, след което ще паднат рязко, което ще доведе до още по-голяма умора.

Косата ви пада

Всички искаме копринена, здрава и лъскава коса. Много от нас се фокусират върху това кой шампоан, балсам или козметичен продукт ползват.  Но красивата коса идва отвътре навън.

Тъй като косата ни се състои предимно от протеини, нейното състояние е показател за количествата, които приемаме. Ако то е малко, косата започва да пада, става по-суха, чуплива и губи блясък.

От колко протеини се нуждаем?

Според нутриционисти, на килограм телесно тегло трябва да приемаме 0.8 грама протеин. Препоръчително е 20% от нашия протеинов прием да идва от морски дарове. Ако не обичате обаче такива, заложете на домашни птици, яйца, червено месо и млечни продукти.

Ако търсите растителни протеини, защото сте вегетарианци или просто не искате да ядете пържола всеки ден, вземете боб, ядки, семена и соеви продукти.

Важното е да приемате разнообразни храни от семейството на протеините.
Бъдете внимателни при диета

Ако искате да отслабнете, не намалявайте протеина. Обикновено по-малко калории трябва да означават загуба на тегло. Въпреки това, когато става дума за протеин, това не е толкова просто. Телата ни всъщност се нуждаят от постоянно снабдяване с протеини, защото ни държат сити, подкрепят метаболизма и са лесно усвоими.