Над 7 120 тона сирене с добавени растителни мазнини са произведени у нас от началото на годината до края на юли. Това показват последните данни на Министерство на земеделието, храните и горите, цитирани от "Труд".

Най-много сирене с палма е произведено през юни – 1500 тона. За сравнение през миналата година сме изяли близо 14 000 тона сирене менте. По данни на Асоциацията на млекопреработвателите през 2017 г. мандрите са използвали 12 000 тона палмово масло, което е вложено в производството на сирене.

Все пак преобладава произведеното истинско сирене от мляко – за първите седем месеца на тази година количествата стигат 42 300 тона. Преработеното мляко в предприятията е над 416 000 литра, като 388 000 л от него е краве. Нараства производството на масло, показват още данните. До края на юли са произведени 687 тона масло, като през миналата година за същия период то е било 579 тона.

Според прогнози на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство тенденцията на поскъпване на млечните продукти ще продължи и през тази година. При цените на дребно увеличение до 2,21 лв./кг ще има при киселото мляко (с 9% на годишна база), до 18 лв./кг при сметаната ( с 2% спрямо 2017 г.) и до 4,45 лв./кг за изварата – с 4% за година.

СПИСЪК на производителите на млечни продукти, които използват палмово масло, вижте в най-полезния сайт Zdrave.to.