Заради вглъбяването в качеството на храните нараства броят на младите хора със сериозни здравни проблеми. Това каза проф. д-р Донка Байкова, специалист по хранене и диететика, цитирана от „Фокус“.

„Напоследък се наблюдава тенденция средностатистическият, интелигентен и образован българин да се храни все по-здравословно и да подбира храните си по качество и според материалния си статус. Но заедно с това се наблюдават и залитания във всякакви посоки, в това число и подражание на различни кумири и модели от екрана и гладуващи и съзнателно подлагащи се на сериозни рестрикции.

И това е интересно: Вредно ли е наистина разтворимото кафе? - Четете още на най-полезния здравен сайт zdrave.to

В тази посока има поява на нарастващ относителен дял на хранителните разстройства сред образованите млади лица, които заради вглъбяването в качеството на храните стигат до сериозни здравни проблеми“, каза тя. Проф. Байкова обясни, че другата група хора са в срещуположната крайност – онези, които са на прага на оцеляването и които по социални причини и недостиг на средства се хранят ограничено, купувайки т.нар. имитиращи продукти. „Наблюдава се и една положителна статистика, свързана с овладяването на свръх теглото и затлъстяването, което най-после бележи прогрес сред децата, юношите и младите хора.

При последните изследвания в България се забелязва лек спад, но все пак на този етап той все още не е много значим“, каза тя.