Около 100 са вече случаите на морбили в България, откакто беше засечен вирусът тази пролет. Те са най-вече в квартала на Пловдив “Столипиново”, но от миналата седмица има и пет потвърдени случая в Пазарджик, преди това - други два в Монтана, обобщи пред журналисти по време на здравна конференция на фондация МОСТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев. “Около 40% от болните са деца до 1-годишна възраст, които не са имунизирани, защото не са достигнали необходимата възраст от 12 месеца. Останалите заразени са деца между 1 и 4 години, също без ваксини заради пропуск на лекарите или родителите”, обясни проф. Кантарджиев.
През последния месец инфекцията беше пренесена в Пазарджик покрай празненствата за 6 май. Други двама нови болни има в Монтана, при които заразата с морбили също е доказана. Вероятно бащата, който работи в международни превози, се е заразил в Румъния и е пренесъл инфекцията на детето си, което е на 1 година и 3 месеца. Епидемията в Румъния се разраства. Регистрираните болни от морбили достигат внушителните 6000 случая. Разтревожени сме, защото през летните месеци заразата може лесно да бъде внесена от северната ни съседка, тъй като се очаква 80% от туристите у нас да са от Румъния. Тя може да дойде и от други страни в Европа, където също има случаи на морбили.

Затова преди дни Италия въведе задължителна имунизация, вероятно заради тежкия емигрантски натиск. Там също има епидемичен взрив на морбили с над 3000 нови случая. Заболяването е опасно, протича тежко, а обривите не са само външни, но засягат и лигавицата. Морбили засяга нервната система години след прекараната инфекция, коментира проф. Кантарджиев.

Затова специалистът съветва връщащите се от чужбина българи, които не са имунизирани или не знаят дали са, като се върнат, да не се впускат веднага да обикалят целия род и всички бебета на братовчедки и сестри, а няколко дни да ограничат контактите си, особено с малките деца. 

Падне ли доверието към ваксините, чакайте епидемия

С тези думи проф. Кантарджиев коментира и антиваксиналните настроения сред българите. В големите градове четящи интелектуалки майки казват: “Ужасни са ваксините”. А тези настроения се подклаждат от неправителствени организации, които искат ваксините да станат доброволни. Защото са загрижени ли?! Съвсем не. В момента, в който ваксините не са задължителни и падне имунизационното покритие, здравното министерство ще им даде например 5 млн., за да станат проваксинални и да кажат на майките колко добри са ваксините, коментира той.

Ваксини се поставят на “хартия”

Вирусологът обърна внимание и на друг сериозен проблем - фиктивното имунизиране. При нито едно от петте деца с потвърдени случаи на морбили в Пазарджик миналата седмица не е поставена ваксина, обаче за две от тях е отбелязано, че са ваксинирани. След като нямат антитела повече от 21 дни след уж поставената ваксина, значи ваксината не е поставена, обясни проф. Кантарджиев.
Да се разбере дали наистина е поставена една ваксина, е много лесно - чрез кръвен тест. И в страните, където казват, че ваксините не са задължителни, не можеш да запишеш детето си на училище, ако не е ваксинирано. Бележката от личния лекар не е достатъчна, а се прави кръвен тест на място и ако нямат антитела, ги ваксинират на място.

Проф. Кантарджиев е категоричен, трябва да има проверка на национално ниво дали ваксините наистина се поставят или това е само на хартия и ако е вярно това, джипитата и РЗИ да носят отговорност за това.

Лекарите се договарят с майките и пишат, че са сложили ваксина, а не са. Ако това не се прекрати, няма да стане нищо от нашата държава. Имаме прекрасни програми за ваксинация - купуват се ваксини, а не се поставят и това е ужасно. България е единствената държава, която дава по 30-40 млн. лева за ваксини и не дава 1 стотинка, за да разбере дали те се слагат. В държави като Германия и Холандия децата се проверяват при постъпване в училище и ако нямат изградени антитела, се ваксинират.

Люба МОМЧИЛОВА