“Характерни за есенния сезон са инфекциите на горните дихателни пътища. Промяната на температурата води до промяна в поведението на хората. Преставаме да проветряваме, затварят се прозорците в градския транспорт, събират се много хора в по-топли помещения. Това довежда до лесно предаване на инфекциите”, коментира за в. “Доктор” проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Характерни за есенния сезон са инфекциите на горните дихателни пътища преди идването на сезонния грип, който обикновено започва циркулацията си в края на ноември, началото на декември и добива епидемичен характер през декември или януари. В момента не говорим за сезонния грип, а за инфекции на горните дихателни пътища, които се причиняват главно от вируси. Това са често срещаните възпаления на лигавицата на носа - така наречената хрема, възпаления на гърлото, на горните дихателни пътища, на трахеята, кашлица.

Между 10 и 30% от българите се разболяват от грип

Въпреки че у нас все още има ожесточени дискусии за и против имунизациите, съветът ми е да се ваксинираме, за да се защитим от грипните щамове и тази зима. Това важи особено за децата, възрастните, болните с хронични заболявания, бременните, както и жените, които възнамеряват да забременяват през следващите месеци, тъй като те са най-уязвими. Ваксината трябва да се сложи най-късно до края на октомври, за да може организмът да изгради антитела и да реагира на грипните вируси.

Нямаме обществен имунитет срещу „Мичиган”

Т.нар. свински грип, който преди години причини световна пандемия, продължава и до ден-днешен да заразява. Той обаче вече не е толкова страшен, защото голяма част от хората са преболедували от него и имат изграден някакъв имунитет.

“Хонконг” ни мъчеше и миналата зима, като 90% от болните страдаха от този щам. Той започва с температура, главоболие, болки и обща отпадналост. Вирусът задържа хората по 3 - 4 дни на леглото.  

Новият щам “Мичиган” е изолиран за първи път през 2015 г., което означава, че малко хора са се срещали с него, а в България почти никой, а и няма обществен имунитет срещу него. 
Положителното в случая обаче е, че щамът “Мичиган” не предизвиква такива усложнения като “Калифорния”, но все пак показва възможност за усложнения - предимно пневмония. Засега за “Мичиган” се знае много малко - позната е картината в Австралия, където най-засегнатите възрастови групи са хората над 80 г. и децата между 5 и 11 г.

Как да различите вируса от грипа и да предпазите детето си от скарлатина четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to