Вероятно не знаете, но онази ароматна подправка, наречена чубрица, която придава уникален вкус на редица ястия, е и прекрасна билка. Чай от чубрица или отвара от чубрица се приготвя извънредно лесно. Използвате градинска чубрица или както я наричат по селата кокоша меродия. Слагате 2 с.л. с куп чубрица в 1/2 литър вряща вода. Сваляте съда от огъня и захлупвате с капак, за да може в продължение на 1 час чубрицата да накисне и водата да извади от нея полезните й вещества.


Приложение:
1. При настинки и грип 

Ако чувствате, че се разболявате от грип, изпитвате студ, започва да ви тресе, незабавно си направете чай от чубрица. В такива екстремни ситуации не е необходимо чубрицата да кисне толкова дълго време, а само няколко минути. Пийте чаят допустимо по-топъл, за да ви сгорещи и да ви изпоти. Преди да изпиете горещия чай от чубрица, измийте в банята краката си с възможно по-гореща вода. Това е съвет от Учителя Петър Дънов. Докато пиете горещия чай се увийте в топло одеяло, за да можете по-лесно да се изпотите. Можете да използвате и прясна чубрица. Наред с чая от чубрица, изпийте още 3-4 дражета витамин С.

И това е интересно - Медици установиха най-ароматния лек срещу високо кръвно - още по темата четете на най-добрия здравен сайт zdrave.to

2. За здрави бъбреци 
Ако в продължение на 14 дена пиете на гладно и през целия ден отвара от чубрица, в която билката е киснала 1 час, вие ще прочистите вашите пикочни пътища, бъбреци, пикочен мехур.

3. Против високо кръвно и висок холестерол 
Отварата от чубрица действа като диуретик – предизвиква уриниране, при което вие изхвърляте онези течности, които са се натрупали в тялото. Такива течности причиняват високо кръвно и проблеми на сърцето. В чубрицата се съдържат редица полезни вещества като магнезий, фибри, витамини, калций, които не позволяват да се натрупа шлака, която да запуши кръвоносните съдове. Кръвоносните съдове запазват по-дълго време своята еластичност. Дори и в чужбина приготвят чай от чубрица.

4. Инхалации с чубрица 
В този случай е необходимо да сложите чубрицата в горещата вода и да я оставите да кипне на котлона. През тези няколко минути варене от чубрицата са започнали да се отделят лековитите вещества. Отнемете от котлона и бързо покрийте главата си с кърпа, за да вдишвате от изпаренията. Инхалация с чубрица е изключително полезна при запушен нос, болни синуси, проблеми с дихателните пътища, дори астма.