Проф. Христо Мермерски разкри много прост трик, който ще ни спаси в жегите
„За да предотвратим инфаркта или инсулта, се изисква нещо много простичко. Ако си спомняте, навремето имаше един конкурс „Мис мокра фланелка”. Това е тайната. Дори в стаята да е 40-50 градуса, ако ние сме с мокра тениска, от изпарението на водата тялото ни ще се охлади и телесната температура ще е в границите на 28-29 градуса, което е поносимо”, обяснява специалистът.
„При резките промени на температурите организмът се адаптира трудно. Възрастните хора не трябва да стоят на климатик и след това веднага да излизат навън в топлото време”, казва проф. Мермерски. Той съветва следобед между 14 и 16 часа да не излизаме навън. Ако въпреки това ни се налага да сме под жаркото слънце, то освен мократа тениска е добре да предпазим и главата си с кърпа. Хубаво е тя също да е мокра, защото мозъкът е най-уязвим.
И това е интересно - 6 сигурни начина за разхлаждане - още по темата четете на най-добрия здравен сайт zdrave.to
По думите на проф. Мермерски, храната и напитките също са от изключително значение през лятото. Важно е да забравим за тлъстото месо, за киселите и люти ястия, като ги заместим с плодове и зеленчуци. „С храната можем да се лекуваме. През лятото най-подходящо е да ядем диня. Тя се препоръчва при високо кръвно налягане, тъй като високите стойности на калия имат диуретичен ефект. Освен това се препоръчва консумацията й срещу отоци на сърдечна недостатъчност и тонизиране на сърдечната мускулатура”, обяснява докторът и допълва, че пъпешът също е чудесен и много полезен продукт.
Друга препоръка на проф. Мермерски е да закусваме домати със зехтин, задължително от маслини, и малко черен или пълнозърнест хляб. „Има едно изследване, проведено в Америка, между хора, които консумират всеки ден маслини и такива, които не ядат този продукт. Оказва се, че сърдечните инфаркти са близо 11 пъти по-малко на остров Крит, където постоянно се използва маслиновото олио, в сравнение с другите участници в проучването”, казва професорът.
Последвайте ни
0 Коментара: