Доц. д-р Даниела Попова посочи какви са опасните последици, ако жегата отнеме дори 1,5 л течности от организма ни
- Доц. Попова, какво значи да се храним здравословно през лятото?
- Още древните гърци са открили ползите от т.нар. сезонно хранене. След приемането на по-тежка храна през зимните месеци, заменянето й с по-лека диета през летните горещини действа изключително благоприятно и разтоварващо на организма.
Приемайте храни, източници на антиоксиданти – като зелен чай, зеле, броколи, чесън, лук, праз. Натуралните антиоксиданти укрепват имунната система и я правят устойчива на вируси и инфекции, забавят процеса на стареене на кожата и подпомагат зрението.
Всекидневно консумирайте пълнозърнести зърнени храни и техни продукти – пълнозърнест хляб и паста, кафяв ориз, овесени ядки, трици. Те са отличен източник на разтворими и неразтворими фибри, които са важни за оптимално функциониране на стомашно-чревния тракт.
- Когато жегата отнеме много вода от организма ни, какво се случва с нас?
- Тогава и нивата на глюкоза се изчерпват по-бързо, което води до понижаване на енергията като цяло. А когато енергията не е достатъчна, често хората се чувстват уморени, изтощени, депресирани. Тези проблеми лесно могат да се преодолеят, следвайки няколко прости правила, които не изискват специални грижи и усилия.
Приемането на достатъчно течности и поддържането на оптимална хидратация на организма са важни през цялата година, но през лятото значението на водата за доброто здравословно състояние е най-голямо поради повишената загуба на влага. Световната здравна организация препоръчва дневен прием на вода и други течности до 2,9 л за мъжете и до 2,2 л за жените.
Научно доказано е, че водата не само пречиства организма, но обилното й поемане води и до подобряване на настроението и самочувствието. Ползата на водата за доброто функциониране на човешкия организъм е известна отдавна. Неслучайно всички диетолози съветват да се пие между 1,5 и 3 литра течности дневно, за да може организмът да се пречиства максимално добре.
На какви храни да наблегнем през лятото и защо трябва да се закусва четете в интервюто с доц. д-р Даниела Попова на най-полезния здравен сайт Zdrave.to
Последвайте ни
0 Коментара: