Трябва да се проверява здравният статус на хората, които ще работят временно в България, защото могат да пренесат заразни болести. Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и епидемиолог проф. д-р Тодор Кантарджиев, предава "Фокус".

По думите му от началото на годината в област Бургас има няколко случая на внос на морбили от граждани на държави с ниско имунизационно покритие. „Първо заболяха две украинки, едната при започване на работа в туристическия бизнес в България“, посочи той. Проф. Кантарджиев обясни, че след това заболялото момиче е заразило колежката си също украинка, която не е била имунизирана.

Дори не подозирате какви ползи за здравето има тази лампа

„Един месец по-късно заболя едно дете от Русия, след идването и започването на неговата почивка в България, което подсказва, че то е било заразено в Русия, а преди месец и половина е заболял един млад мъж, който също не е от България и беше заразен преди да започне работа тук“, отбеляза той.

Според него не се допуска разпространение на болестта сред българското население. „В момента е краят на лятото и трябва да се внимава с комарите и да се вземат мерки за недопускане да ни хапят, особено децата. Тези насекоми биха могли да пренасят болести“, посочи проф. Кантарджиев.

Тези 3 храни ще ви помогнат да се спасите от астмата

Той допълни, че децата не трябва да се водят на места, където се знае, че има комари, като езера, площи около блата и реки. „Искам да допълня, че лятото е периодът на отпуските и хората имат повече контакти. За това трябва да се обърне повече внимание на половите контакти и предаването на болести по полов път“, уточни той.

Според него полово предавани болести са основният виновник за безплодието в българските семейства и при млади желаещи да имат деца.