Миналата есен Световната здравна организация (СЗО) призова да се намали консумацията на подсладени напитки в опит да се намали прекомерната употреба на захар, свързана с болести като затлъстяване и диабет, пише profit.bg.

На първо място в списъка са газираните напитки. Coca-Cola  съдържа 10.6 грама захар на всеки 100 милилитра. Това означава, че в кенче от 330 милилитра има 31.8 грама захар, а това надвишава максималната дневна доза, препоръчана от СЗО, която е 25 грама.

Но има и други напитки, чието съдържание на захар остава незабелязано. Испанският вестник El Pais публикува списък с напитки, които не са по-добри от безалкохолните.


Количеството захар съответства на размера на стандартната разфасовка на продукта (в някои случаи под 330 милилитра) въз основа на данни на основните марки.

1. 250 милилитра шейк – 28 грама захар

„Тези напитки, които могат да включват и други съставки, като сок, плодове и зърнени култури, обикновено са храни, богати на добавени захари и не трябва да заместват плодовете, млякото или водата“, казва Мануел Монино Гомес, председател на Официалната колегия на диетолозите и специалистите по хранене.

Освен това съдържат добавката карагенан, която предизвиква противоречие сред експертите, въпреки че ЕС го забранява само за бебетата под четири месеца. Тази съставка, извлечена от водораслите, прави напитката по-гъста. Изследване на университета в Илинойс свързва консумацията й с възпаление на червата, главно на дебелото черво.

2. 250 милилитра сок в пластмасова бутилка – 28 грама захар

„Трябва да правите разлика между 100%-ия натурален сок, който се продава по-рядко и е по-скъп. Сокът от концентрат, от който се премахва плодът, се използва като съставка, към която се прибавят повече елементи, като консерванти и овкусители. Той е различен и от нектара, който предполага 50% плодове, но е с добавена захар и трябва да се изключи от диетата.

Хората смятат, че да пиеш плодов сок е като да изядеш плод, но това не е така, предупреждава биохимикът Ж. М. Мулет. Изследване, публикувано в списание The Journal of Nutrition, свързва консумацията на повече от пет чаши на седмица на напитки със захар, включително нектари и плодови сокове, с риск от метаболитен синдром.

„Съществува и повишен риск от хипертония, затлъстяване в областта на корема и повишени нива на триглицериди и глюкоза“, обяснява изследователят Жорди Салас, който е координатор на изследването.

3. 250 милилитра енергийни напитки – 27.5 грама захар

Изследване на университета в Бон установи, че консумацията в кратсокрочен план на енергийни напитки засяга здравето на сърцето. „Кофеинът, който съдържат, може да причини раздразнение, свръхвъзбуда, безсъние, тревожност и стомашно-чревни проблеми и те могат да се изострят при деца и юноши“, отбелязва Монино.

Допитване на Европейската агенция за безопасност на храните показа, че 18% от децата между 3 и 10 години обикновено пият подобен вид напитки.

4. 330 милилитра студен чай – 25 грама захар

Ако имате късмет, тези напитки съдържат 10% чай, останалото е вода, подсладители и големи количества захар, за да се прикрие горчивият им вкус. Едно шише от 250 милилитра съдържа 27.5 грама захар, висок процент, въпреки че много хора изпиват литри студен чай на ден, именно защото го смятат за здравословен.

Ако това не е достатъчно, напитката губи полезните си свойства в процеса на бутилиране, показва изследване на Американското химическо дружество. Полифенолите, които са антиоксиданти, свързани с намаляването на възпаленията, и холестеролът се изпаряват при бутилирането на чая.

5. 250 милилитра мляко с какао – 17.6 грама захар

Всяка лъжица съръджа 2.8 грама захар, а в 250 милилитра има 17.6 грама. Разтворимото какао съдържа между 70 и 76% захар, което означава, че това не е какао, а по-скоро захар с вкус на шоколад, казва диетологът Хуан Ревенга.

Освен това съдържанието на фосфати в него също е един от най-противоречивите аспекти на какаото. Изследване на Центъра за нефрология в Хайделберг, Германия, установи, че прекомерната консумация на какао води до заболявания, като бъбречна недостатъчност.

6. 250 милилитра смути  - 62.5 грама захар

Носи им се славата на здравословни, но тези напитки, приготвени с месестата част на плода, в комбинация с мляко и лед, могат да се окажат хранителна бомба. Неотдавнашно изследване на LiveLighter показа, че тези продукти съдържат повече калории от хамбургер и повече захар от колата.

Поглъщаме голяма концентрация фруктоза само с една глътка, наред със захарта от други съставки, като прясно и кисело мляко. Това важи само за смутитата, приготвени в домашни условия, продаваните в магазините са още по-лоши.

Вестник New York Times предупреди специално за The Hulk Strawberry, който се консумира в разфасовки от половин литър, което предполага 125 грама захар. Това означава 1000 калории, еквивалентни на два Биг Мак-а.

7. 340 милилитра кафе фрапе – 32 грама захар

В защита на тази напитка трябва да кажем, че не мами никого и не се крие зад маркетинг за фалшиви здравословни свойства. Но едва ли съзнавате какво количество захар поглъщате, ако изберете да пиете фрапе на закуска (да не говорим, ако го съчетаете с кроасан).

Изследване на британската фондация Action Sugar дешифрира лъжиците захар, които се крият във всяка от тези горещи напитки. Над една трета от 131 анализирани напитки средно от около 350 милилитрасъдържа около девет лъжици захар или 32 грама.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ ВАЖНИ И ЦЕННИ СЪВЕТИ И НОВИНИ САМО В НАЙ-ПОЛЕЗНИЯ ЗДРАВЕН САЙТ ZDRAVE.TO