Щитовидната жлеза не може да работи без този минерал!
По данни на Световната здравна организация, почти 70 процента от световното население страда от дефицит на йод.
Въпреки че в много страни кухненската сол јодира, се счита, че с хранене дневно се внасят само 80 мг от този минерал, а препоръката е минимално 150 мг на ден.
И това е интересно - Д-р Игор Кназкин: Лук цери щитовидната жлеза - още четете на най-добрия здравен сайт zdrave.to
Йодът се използва предимно в превенцията на понижена функция на щитовидната жлеза , но често се прилага и като съставка на сироп за отхрачването на секретите от бронхите, за предотвратяване на развитието на фиброцистичните промени в гърдите, в случай на вагинит ... При появата на наднормена функция на тиоридата се използва т. н. радиоактивен йод.
Въпреки това, би трябвало да се отбележи, че и твърде много йод, както и твърде малко, нарушават здравето. Затова, допълнителният прием на йод не се препоръчва на тези, които живеят в райони, в които земята и храните съдържат достатъчно количества от този минерал.
Внезапното вземане на големи количества йод може да доведе до смущения в производството на хормоните на тироидата при хората, които имат нормална функция на този орган.
Продукти, богати на йод са млякото и млечните продукти, боровинката, ягодите, малините, бананите, картофите и бобовите култури, уточняват от zajenata.bg.
Последвайте ни
0 Коментара: