Последните научни изследвания показват, че здравните ефекти от редовната употреба на грозде са много. Гроздето има много интересен състав, вода, влакна и антиоксиданти, които имат важна роля в профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания и злокачествените заболявания. 

И това е интересно - Гроздовата захар – полезна и пълна с енергия - 
още по темата четете на най-добрия здравен сайт zdrave.to

Гроздето съдържа мощни актогени, които могат да забавят прогресията на много видове злокачествени заболявания с редовна консумация.

Хората, които са склонни към алергичен ринит, могат да предотвратят появата на симптоми, като редовно консумират този плод.

Гроздето съдържа и флавоноиди, които помагат в регулирането на холестерола в кръвта.

Популярното вярване е, че гроздето е доста калорично, но изследванията показват, че десет зърна имат около 34 калории. То е богато на витамин С, калий, мед и манган.