Радикулитът е клинична проява на остеохондрозата. Тя много често се среща в практиката и на невролога, и на ортопеда. Спокойно можем да наречем радикулита заболяването на века, обясни преди време консултантът на в.”Доктор” д-р Бончо Бончев и допълни:

И то не се появява през втората половина от живота на човека, както сме свикнали да мислим, а още в млада, дори юношеска възраст. Към 23-25-годишна възраст междупрешленните дискове постепенно започват да губят своята еластичност и се сплескват. Затова намалява способността на човека да движи свободно гръбначния стълб. Междупрешленните връзки също губят еластичността си и с годините се вкостеняват, защото в тях се отлагат калциеви соли.

Точно обратното става със самите прешлени - те губят калций, стават крехки и чупливи, променят формата си. Всички тези процеси стесняват междупрешленните отвори, в които са разположени нервните коренчета. Това води до тяхното прищипване. Измененият диск може да излезе от пределите на прешлена, да навлезе в гръбначномозъчния канал и да прищипе самия гръбначен мозък. Ето това се нарича дискова херния. И към 40-50-годишна възраст остеохондрозата се проявява клинично - същият този радикулит, пояснява д-р Бончев.

И това е интересно! Д-р Николай Недев: Когато радикулит продължи повече от 3 седмици, се подозира дископатия

В отговор на въпрос:”Какви мерки за първа помощ ще препоръчате при радикулит?”, специалистът отговаря:
- Задължителен покой. При обостряне на шийната остеохондроза се препоръчва топло увиване с вълнен шал. Можете смело да си слагате лапи с черен пипер, а също да си правите точков самомасаж. При гръден радикулит сложете на гръдния си кош стегната превръзка. През периода на обостряне се препоръчват разтривки с обезболяващи и противовъзпалителни мехлеми.

Освен известните у нас обезболяващи и противовъзпалителни смеси, руското издание medpulse.ru предлага една старинна рецепта за лечение на радикулит по ловджийски. Тя е известна отдавна сред хората, които работят далеч от медицински пунктове в тайгата като ловци, геолози, рибари и др.
 
Каква е тази природна рецепта и как се прилага четете в най-полезния здравен сайт Zdrave.to