Европейският съюз поема курс към ограничаване на употребата на палмово масло. Евродепутатите ще разгледат доклад с предложение палмовата мазнина да бъде изключена от състава на биогоривата след 2020 година, както и апела за по-строг режим за внос в страните от ЕС. Това информира БГНЕС.
Европейската комисия трябва да предложи законодателен акт, с който за се забрани използването на палмовото масло в биогоривата и хранителните продукти, каза пред БНР Момчил Неков, евродепутат от групата на европейските социалисти, който определи заложеният срок като добър.

„Това, за което настояваме, е да се забрани и употребата в храни, тъй като 50% от всички храни в ЕС съдържат палмово масло“, заяви Ненков. Той цитира последни проучвания на Европейската агенция по безопасност на храните, според които този продукт е канцерогенен и генно токсичен и допълни, че суровината има все по-широко приложение заради ниската цена в сравнение със сходни продукти.

„ Има стряскаща информация, че палмовото масло се използва при производството на детски и бебешки храни. Тази токсичност на палмовото масло се получава при преработените растителни масла. Рафинирането на самия продукт при висока температура крие риск за здравето. Бебетата са изложени на стойности над допустимото равнище за храните за бебета и кърмачета“, каза още Ненков.

Според него „ за миналата година само в България са консумирани над 12 хиляди тона палмово масло. Потребителите с по-ниски доходи стават неволни жертви на тази подмяна - вместо да се използват реални млечни съставки. Реално в ЕС имаме излишък на мляко, в същото време обезлесяваме тропическите гори в Малайзия и Индонезия, за да може да се произвежда палмово масло. Това е т.нар. "неустойчиво развитие".
Самите етикети на много продукти в България съдържат подвеждаща информация - записано е "растителна мазнина" без да се обозначи каква е“, подчерта Момчил Неков.

Експерименталните проучвания върху животни са много сериозен сигнал за изводи, които трябва да бъдат направени спешно през следващите години. Това мнение изрази проф. д-р Стефка Петрова, специалист по хранене в Националния център за обществено здраве и анализи.

„При рафинирането на палмовата мазнина, при високата температура се получават вещества с канцерогенен потенциал за хората, установява се невротоксичност по отношение на бъбреците. Този ефект е особено изявен при по-младите хора, при кърмачетата. Това поставя на съвсем друга плоскост възможността за използванета на рафинираното палмово масло в хранителните продукти. Това е най-евтината и широкоизползвана мазнина при производството на храните. Нейното влагане в храните е сериозен здравен проблем.

Производството на тази евтина мазнина води до екологична катастрофа в страните, които я произвеждат, там се унищожават горите, за да се засаждат палми“, допълни проф. Петрова.
В момента има истинска война между производителите и учените, защото ограничаването на употребата на палмово масло ще доведе до сериозни икономически проблеми, каза в заключение проф. Стефка Петрова.