Видео с медицински лица в предпазни костюми, които сканират пътници в самолет за симптоми на мистериозния смъртоносен вирус, който се разпространява в Китай, беше споделено в мрежата.
 
Така се засилват опасенията, че епидемията вече стига световен мащаб, съобщава „Бизнес инсайдър“.
 
Китайските власти уверяват, че правят всичко по силите си, за да овладеят разпространението на 2019-nCoV, известен също и като „вируса Вухан“, кръстен на името на града, откъдето тръгва заразата.
 
Видеоклипът показва най-малко две медицински лица в пълна предпазна екипировка, които се намират в самолета и проверяват температурата на всеки пътник на борда.
 
 
Кадрите са публикувани в Туитър от Дейвид Полк – журналист от Шанхай. Полетът е бил вътрешен и тръгвал от Вухан.
 
Държавна новинарска агенция пусна подобни кадри на 12 януари, където трима медици проверяваха температурите на полет на Air China от Вухан за Макао.
 
Според жената, изпратила клипа, медиците проверявали температурата на челата и в ушите на пътниците повече от 10 минути и накрая констатирали, че на самолета не му е позволено да излети.
 
Междувременно британски турист, който се бори за живота си в Тайланд, може да се окаже първият европеец, заразен с опасния коронавирус.
 
32-годишният Аш Шорли е в критично състояние в болница в Пукет с инфекция на белите дробове. Той се е разболял докато бил на остров Ко Фи Фи, съобщава „Дейли Мейл“.
 
Шорли е бил транспортиран със специализиран хидроплан, тъй като дробовете му отказали и той не можел да издържи пътуване на голяма височина.
 
Лекарите разриват, че симптомите му съвпадат с тези на китайския коронавирус, но диагнозата все още не е потвърдена. Британецът е в болница от месец.
 
Днес и Южна Корея регистрира разболял се от вируса Вухан. Така тя стана третата страна, извън Китай, засегната от болестта, след Тайланд и Япония.

Превод и редакция: БЛИЦ