Международна конференция на тема “Генетика на стареенето и дълголетието” в руския черноморски курортен град Сочи, проведена наскоро, събра над 200 учени от 31 страни. Предлагаме избрани коментари и интервюта с някои от световноизвестните учени генетици.

Повечето от тях звучат по-скоро оптимистично, въпреки че забележителният американски учен Ян Вайг от Медицинския колеж “Албърт Айнщайн” в САЩ може би не само на шега казва: “Единствената причина, поради която хората се опитват да намерят нещо положително в стареенето, е отчаянието”.

Повечето дълголетници са успели да избегнат болестите на стареенето:  диабет, сърдечносъдови заболявания, деменция, отбелязва друг световноизвестен специалист по дълголетие, проф. Клаудио Франчески от Университета в Болоня - един от водещите изследователи в проекта “Генетика на здравословното стареене в Европа”. 

“Дълголетници - това е позитивна тема, въпреки че е за стареенето, - казва ученият. - Но е трудничко да ги срещнеш: само един на четири-пет хиляди човека доживяват до 100 години. У нас, в Италия, е по-лесно да ги изучаваме, ние имаме 15 хиляди дълголетници. Както и в Япония, там по някакви причини хората живеят по-дълго в сравнение с всички останали страни. Благодарение на това сега изучаваме не само дълголетниците, но и супердълголетниците - тези, които са прехвърлили 110 години. Най-забележителното при тях е, разбира се, това, че живеят 30-40 години повече от останалите. И характерното при тях е, че са избегнали по някакъв начин болестите, свързани със стареенето. И дори да заболеят, това се случва с 20-30 години по-късно. Половината дълголетници са с добре работещи интелектуални функции, т.е. могат да живеят самостоятелно. И, разбира се, в по-голямата си част те са жени. 

На какво се дължи дълголетието? - отговорът на проф.Клаудио Франчески четете на най-полезния здравен сайт Zdrave.to