На 18 юли 106-годишният японски доктор Шигеаки Хинохара почина от дихателна недостатъчност. Почти до самата си смърт той приемал пациенти, а лекарският му дневник е запълнен за пет месеца напред. Д-р Хинохара се превърна в символ за активно дълголетие, след като на 90 години публикува есето си “Живей дълго, живей добре”.

Тиражът на това есе на дълголетника е над 1,2 милиона екземпляра. Той е може би първият медицински специалист, доказал връзката на дълголетието със здравословния начин на живот и позитивното отношение към него. 

“Аз смятам за своя мисия да предам знанията за това как човек да съхрани не само физическото си, но и душевното си здраве”, казва д-р Хинохара. Когато навършва 88 години, той става автор на сценарий на мюзикъл, в който участва и като актьор. На 90 години уникалният доктор застава зад диригентския пулт на оркестър, осъществявайки своята мечта. След като отпразнува 105-ия си юбилей през есента миналата година, дълголетникът си позволява пътешествие до Тайван.

Получаваме енергия от веселието
Човек получава енергия не от храната или от съня, а от веселието. Помните ли как в детството, когато ни е било весело, сме забравяли да се храним, пък и сън не ни е бил нужен? При възрастните е същото. Не трябва да изтощавате тялото си, като си поставяте някакви точни, категорични и твърди правила и ред за прием на храна или сън. 

Дълъг живот могат да постигнат хора от всякаква раса, националност или пол 
Всички тях ги свързва само едно: сред дълголетниците няма нито един дебелак. Аз например на закуска пия кафе или мляко, или портокалов сок с лъжичка зехтин (то е полезно за артериите и кожата). Обядът ми - мляко с бисквити или нищо, ако съм прекалено зает. Когато работя, въобще не чувствам глад. Моята вечеря - зеленчуци, малко риба и ориз. Два пъти в седмицата изяждам по 100 грама немазно месо.
 
Винаги планирайте далече напред 
Моят календарен дневник обикновено е запълнен до края на следващата година - записани пациенти за прием, лекции и работа в болницата. Но през 2016 г. планирах да се развлека малко и посетих Олимпиадата в Токио!

Въобще не е нужно да излизате в пенсия
Но ако все пак не го избегнете, ако сте решили да стане, опитайте се да го направите колкото може по-късно. Сега пенсионната възраст в Япония е 65 години, но тя е въведена преди половин век, когато средната продължителност на живота беше 68 години, а столетниците за цяла Япония бяха само 125 човека. Сега японските жени живеят средно до 86 години, мъжете - до 80 години, а тези, които са прехвърлили 100-те, са 36 хиляди!

Споделяйте своите знания
Аз чета по 150 лекции на година за всякаква аудитория - от ученици до бизнесмени. Моите лекции продължават час-час и половина. И аз ги чета, стоейки прав пред моята аудитория.

Останалите 10 правила за дълголетие на д-р Хинохара четете на най-полезния здравен сайт Zdrave.to