След като здравните власти обявиха, че антибактериалните гелове помагат в борбата с новия коронавирус, продуктът се превърна в най-търсената стока по света.

Цената му рязко поскъпна, а количествата в аптеките и магазините са почти изчерпани. Не се знае и кога отново ще има. Но наистина ли е толкова ефективен?

Историята на антибакериалния гел:
Продуктът е патентован през 1966 г. Американката Лупе Хернандес е сестра в болница в Калифорния, когато решава да създаде гел на алкохолна основа заради липсата на мивки в болничното заведение.

Какви инфекции могат да бъдат уловени чрез мръсни ръце 

Стоката става популярна сред обикновените потребители едва през 2009 г. когато светът е обхванат от епидемията от свински грип (N1H1). Същата година продажбите на антибактериални гелове скачат с над 70%.

До 2010 г. малките шишенца са на всякъде – от магазините на летищата, през супермаркетите до аптеките.

Колко са ефективни геловете при убиването на микроби:
Всички експерти по хигиена са категорични, че за да имат ефект – геловете трябва да имат в състава си поне 60% алкохол. Това съдържание на спирт може да бъде опасно за хората с чувствителна кожа. Затова често се заменя с друг антибактериален агент – триклозан.

Химичното съединение може да се намери в почти всички санитарни продукти – от сапуна до пастата за зъби. Проучвания от последните години обаче показват, че триклозанът може да бъде вреден за ендокринната система на човешкия организъм. В САЩ веществото дори е забранено.

Учени от Великобритания посочват, че вирусите са много по-устойчиви на дезинфектанти, отколкото бактериите. Според  тях COVID-19 е вирус с обвивка, което означава, че около него има покритие, което алкохолът може да атакува, като по този начин елиминира заплахата.

Коронавирусът все още е ново заболяване, първоначалната информация е, че се разпространява по въздушно-капков път. Експертите са на мнение, че е малко вероятно е да се предава чрез предмети, независимо дали това са пакети или храна.

Медиците препоръчват на хората да мият ръцете си със сапун и вода - или, ако това не е възможно, да използват гел за ръце. Съветват хората да избягват да пипат недезинфектирани повърхности, както и в никакъв случай да не докосвате лицето си.

Старомодният начин с вода и сапун:
Въпреки че антибактериалните гелове са практични и леснопреносими – измиването на ръце със сапун и вода е и по-ефективният вариант за предпазване.

Какви грешки допускаме след измиване на ръцете си?

Сапунът има леки антибактериални свойства, но не убива вирусите. За да има ефект, след насапунисване трябва да миете ръцете си поне 20 секунди под течаща вода – така вирусите се отмиват от повърхността на кожата. Накрая подсушете ръцете си с кърпа за еднократна употреба, уточнява bTV.