Грипът и простудата продължават да ни преследват, а ако се борите с тях или искате просто да се предпазите, добре ще направите, ако добавите в своето меню “златна паста”, която помага при всеки възпалителен процес. Тази лековита паста много лесно можете да приготвите сами у дома. Основният продукт на “ златната паста ” е куркумата – подправка с детоксикиращи, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.
Известна е и като природно средство срещу болки. Тъй като нашето тяло трудно абсорбира куркумата, в “златната паста” се добавят масло и черен пипер, които помагат в усвояването на подправката. 

Необходими продукти:
– 125 милиграма куркума на прах;

– 250 милилитра вода;
– 1 и половина чаена лъжичка млян черен пипер;
– 70 милилитра зехтин или кокосово масло;
 
Начин на приготвяне:
1. Добавете куркумата към водата и поставете на слаб огън. Разбърквайте, докато получите гъста паста ( от 6 до 10 минути).
2. Ако мислите, че пастата е много рядка, добавете още куркума, а ако ви се струва, че е много гъста, добавете вода. През цялото време пастата трябва да бъде на слаб огън и не бива да изкипи, защото продуктите ще загубят своите лечебни свойства.
3. Накрая добавете черен пипер и масло. Разбърквайте, докато всички съставки се свържат добре.
4. Отстранете пастата от огъня и оставете да се охлади. Можете да я съхранявате в стъклен съд и в хладилник, където може да седи до 2 седмици, тъй като нейната свойства намаляват след това време.
 
Как да използвате “златната паста”?
– Ако я използвате като добавка към ястия, добавете “златната паста” в края на готвенето, за да запазите максимално хранителните й свойства.
– Можете да използвате и като чай. В топла вода сложете една чаена лъжичка от пастата и подсладете с мед.
– Чаена лъжичка от пастата добавете в зеленчукова супа или в крем супа.
– Чаена лъжичка от пастата добавете в задушения ориз или зеленчуци и подобрете вкуса.
– Добавете малко паста в топло мляко и се насладете на своята “златна напитка”.

Източник: Zajenata.bg.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ ВАЖНИ И ЦЕННИ СЪВЕТИ САМО В НАЙ-ПОЛЕЗНИЯ ЗДРАВЕН САЙТ ZDRAVE.TO