Изборът на храната на масата влияе върху функционирането на мозъка ни. Определени групи хранителни продукти имат мощно въздействие върху мозъчната енергия, способността за работа и настроението ни.

Ако направите правилния избор в чинията, може да помогнете на мозъка за по-добра концентрация и памет, да подобрите сетивните и моторните си умения, да овладеете стреса и дори да забавите стареенето на мозъчните клетки. Въпреки че няма храни, които да предпазват от заболявания като Алцхаймер или деменция, то някои от тях помагат за когнитивното здраве.

Задължително хапвайте тези продукти с кората, не е за вярване какво чудо ще направят с тялото ви
 
 
Пълнозърнести храни
 
Овесените ядки, пълнозърнестият хляб или кафявият ориз оказват положително влияние върху функциите на мозъка. Те предпазват организма от сърдечно-съдови заболявания, подобряват циркулацията на кръвта и достигането й до мозъка. Пшеничените зародиши са полезни за паметта, благодарение на богатото си съдържание на фибри, витамин Е и омега-3 мастни киселини. Зърнени култури са отличен източник на витамин В12, както и сложни въглехидрати, които помагат за добрата концентрация.
 
Боровинки
 
Боровинките са богати на антоцианини и антиоксиданти, които увеличават многократно способността ни да запаметяваме и обработваме по-бързо информацията. Изследвания показват, че консумацията им има ефект върху краткосрочната загуба на паметта.

Кои са останалите храни четете в най-полезния здравен сайт Zdrave.to.