Заменете “киселите” захари и скорбялата с алкализиращите зеленчуци! Учудващо е, но динята, лимонът и тъмнозелените горчиви зеленчуци са най-високо алкални. Най-кисели се явяват безалкохолните сладки напитки, алкохолът, кафето и захарта, твърди нутрицевтът д-р Линдзи Дънкан - един от най-добрите експерти диетолози в света.
Предлагаме интервю, в което той разяснява тънкостите на киселинно-алкалната диета.

- Д-р Дънкан, защо киселинно-алкалната диета стана популярна в Америка? 
- Да, така е. В един момент тази тема стана популярна сред много американски диетолози. В началото на 1991 г. излезе книгата на Теодора Баруди “Алкализирай се или умри”.

Четеше се от много специалисти и обикновени хора. Така научихме за ползата от алкализиращите продукти. Но най-голяма популярност тази концепция получи през 2019 г., след като излезе книгата “Чудото на киселинно-алкалния баланс”, написана от Робърт и Шели Янг.  

- Как може човек да измерва нивото на рН в организма си?
- За целта си купете хартиени рН-лентички (те са изработени от лакмусова хартия). Продават се със специална цветова гама. С помощта на тази цветова скала сравнявате промяната на цвета на лакмусовата хартия, за да разберете нивото на киселинност. Т.е., съвпадащият цвят определя вашето рН. Проверяването нивото на киселинност на организма може да е първото нещо, с което да се заемете сутрин веднага след ставане. Можете да тествате слюнката и урината преди първото ходене до тоалетна или прием на вода и храна. 

Най-често нивото на киселинност на урината е по-ниско от това на слюнката. Така е, защото урината фиксира всички “кисели” отпадъци, които произвежда организмът. Затова тестването на слюнката е по-добро, по-ясно и по-точно.

Дава информация за химията на цялото тяло и нивото на киселинност съответно. Между другото, много е интересно и полезно да си отворите дневник, където да записвате показателите, наблюдавайки промените, които започват със смяната на менюто. Аз например си проверявам рН вечерно време, за да видя как консумираната през деня захар или тъмнозелените зеленчуци могат да повлияят на киселинността. 

Защо за организма е вредно да има прекалено високо ниво на киселинност и кои продукти са най-високо алкални четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to