Тичането преобръща вредните ефекти от хроничния стрес върху мозъка, сочи ново изследване. Стресът може да увреди функциите на хипокампуса, мозъчна структура, която играе важна роля в паметта и ученето, пише obekti.bg, позовавайки се на Psy Blog.

Тичането обаче предпазва способностите на мозъка да усвоява и запаметява информация, дори и под стрес.

„Физическите упражнения са прост и достъпен начин да се елиминира отрицателното въздействие на хроничния стрес върху паметта“ – казва Джеф Едуардс, първият автор на изследването.  

И това е интересно: Диетолози: Това е диетата, която съхранява работата на мозъка след инсулт - четете тази и още полезни новини на zdrave.to

Продължителният стрес отслабва синапсите – връзките между мозъчните клетки – в хипокампуса. Експериментите, проведени с лабораторни мишки, установяват, че тичането в продължение на 4 седмичен период неутрализира вредите. Стресираните мишки, които са спазвали режим на физически упражнения, се справяли със задачите за навигация в лабиринт не по-зле от нестресираните мишки. „Трениращите“ гризачи имали и по-силни връзки между синапсите в мозъка.

Естествено, най-добра ефективност на паметта и ученето се постига при ниско равнище на стрес и високо ниво на физическа активност.