Професори от университета в Кардиф във Великобритания са създали тест, който имитира състоянието на гърлото на човек и са използвали различни марки вода за уста, съобщават световните издания.

Изследването е показало, че течностите за грижа за устната кухина наистина са способни да се справят с коронавируса.

Експертите отбелязват, че веществото цетилпиридиниев хлорид в състава на продукта може да убие COVID-19 в рамките на 30 секунди след контакт с него.

Д-р Томас е разказал, че водите за уста работят перфектно в домашни условия. Въпреки това, лекарите все още не са ги изследвали в болнична обстановка върху пациенти."Има смисъл да се говори само за целите на профилактиката, но не и за реално лечение “, подчертават специалистите.

Ако положителните резултати от експеримента могат да се докажат в клинични изпитания, то тогава водите за уста ще станат толкова важни, колкото измиването на ръцете и използването на защитна маска.

В понеделник американската биотехнологична компания Moderna Inc заяви, че експерименталната ѝ ваксина за предотвратяване на зараза с COVID-19 има ефективност от 94,5% въз основа на междинни данни от късен етап на клиничното изпитване от "Фаза 3".

Ключово предимство на ваксината на Moderna е, че тя не се нуждае от ултра студено съхранение като Pfizer, което улеснява разпространението.

Превод и редакция: БЛИЦ