Панкреасът е важна част от храносмилателната система. Тя произвежда ферменти, необходими за разграждането на храната. Ракът на панкреаса води до възникването на злокачествени образования в тъканите на този орган. 

Жизнено важно е навреме да бъдат разпознати първите признаци на това смъртоносно заболяване, за да има някакъв  шанс за изцеление. Те много приличат на симптомите на други заболявания, затова ракът на панкреаса често пъти се диагностицира твърде късно.

Следете внимателно за работата на своята храносмилателна система. Всякакви нередности в работата на стомаха са тревожен сигнал и трябва да изострят вниманието ви. 

Ако откриете някой от изброените по-долу 8 признака, трябва незабавно да потърсите помощ лекар. 

1. Неочаквано развитие на диабет 
При диабет организмът произвежда недостатъчно инсулин и не е способен да регулира нивото на захарта в кръвта. Това е разпространено заболяване с множество форми, но ако нищо не е предвещавало внезапната му поява, това може да е първи признак за рак на панкреаса. 

2. Сърбеж в ръцете и краката
Дори неголям тумор в панкреаса може да блокира жлъчните канали. Тогава жлъчката започва да се натрупва в кръвта и образува неразрушими съединения, които се концентрират в китките и стъпалата. Заради това може да възникне сърбеж. 

Кои са останалите 6 ранни признака за рак на панкреаса четете в Zdrave.to