Убийци на тромбите: Продукти, които пазят от кръвни съсиреци СНИМКИ
Тромбът е отговорен за развитието на такива фатални заболявания като инфаркт на миокарда и исхемичен инсулт
Вероятно всеки човек е чувал за кръвните съсиреци и тромбозата, но не всички осъзнават колко опасни могат да бъдат те. Тромбът е отговорен за развитието на такива фатални заболявания като инфаркт на миокарда и исхемичен инсулт.
Кардиолозите обвиняват холестерола за всички проблеми. Смята се, че сърдечните атаки са причинени от нарушения на сърдечния ритъм, които се дължат на стесняване на артериите в резултат на натрупването на холестеролни плаки.
Учени откриха как да се помогне на хората, претърпели сърдечен удар
Но последните научни данни сочат, че убиването на човек не е от холестерол. Той може да бъде убит от тромб, който се образува върху холестеролна плака в артериите.
Образуване на тромби
Тромбозата в кръвта вероятно е единственият сериозен симптом, определящ дали ще получите инфаркт, инсулт или увреждане на кръвоносни съдове. Степента на опасност се определя от тромботичните фактори: вискозитет на кръвта, гъстота и лепкавост, склонност за образуване на кръвни съсиреци и тяхното нарастване.
Всички тези фактори до голяма степен се определят от храненето. Една от тях е колко тромбоцити (най-малките кръвни клетки) са склонни да се натрупват, образуват кръвни съсиреци и се придържат към стените на кръвоносните съдове.
Друг фактор е количеството фибриноген, протеин, който е сурова суспензия за кръвни съсиреци. Високото съдържание на фибриноген в кръвта е най-важният признак на сърдечни заболявания и удари.
Смъкнете високото кръвно за секунди с тези 2 натурални рецепти
Важна роля играе фибринолитичната система, която разрушава и разтваря ненужните и опасни тромби. Степента, в която тази система е активна, както и нивото на фибриноген, са важни детерминанти на сърдечните заболявания, смята д-р Виктор Гуревич, кардиолог от Харвард.
Експерименти потвърждават основният ефект от храненето върху развитието на сърдечни заболявания и връзката с тромботични фактори, а не с холестерола в кръвта.
Последвайте ни