Група учени от университета в Барселона, Испания са изяснили, че при пациентите с коронавирус един от симптомите възниква по-рано от другите прояви на инфекцията, съобщава medRxiv.

Според специалистите, болните от COVID-19 имат сухота и неприятни усещания в носа още преди да загубят способността да усещат мириса и вкуса на храната.

Изменението или пълната загуба на обонянието и вкуса се отбелязва при около 80% от пациентите с положителен тест за коронавирус.

Учените смятат, че загубата на обоняние при COVID-19 се дължи на факта, че бокаловите клетки спират да отделят слуз, която е необходима за молекулите на веществата, отговарящи за миризмите. И те просто не могат да прилепнат към нужните рецептори.

В същото време, Наталия Пшеничная, заместник-директор по клинична и аналитична работа към Централния изследователски институт по епидемиология на Русия, е разказала кой признак на коронавируса е най-страшният за хората, съобщават световните издания.

Според нейното мнение, появата на задух на фона на други симптоми на респираторни заболявания е най-лошата проява на коронавирусна инфекция.

Наталия Пшеничная казва, че подобна проява на заболяването изисква спешна медицинска помощ. Според специалистката, комбинацията от респираторни симптоми със загуба на обонянието в повечето случаи може да показва развитието на коронавирусна инфекция.