В хода на продължително изследване учените определиха причините, влияещи върху развитието на анорексията. Изследването, публикувано в списанието PLOS, хвърля светлина върху някои от причините за възникването на тежкото заболяване. 
За събирането на данните учените са направили анализ на генома на 93-ма души. В хода на изследванията е било установено, че при хората, които имат проблеми с приема на храна, е открит генът 431, който директно влияе върху апетита и другите биологични параметри. 

И това е интересно! Д-р Мария Николова: Стресът докарва затлъстяване при учениците. Четете още интересни новини и полезни съвети в най-полезния здравен сайт Zdrave.to 

В хода на изследването на генома учените са достигнали до извода, че генетичната предразположеност към силните разстройства на прием на храна, предизвиквани от състоянието на органите на преработването на храната и проблеми с имунната система, е характерна за около 80% от изследваните пациенти. Учените отбелязват, че генетичната предразположеност до голяма степен прилича по своята структура на изтощителните диети или физически натоварвания.  

Превод и редакция: БЛИЦ