Учените от Калифорнийския университет в Девис са разказали за основната опасност от непастьоризираното мляко, съобщават световните издания.

Изследователите са отбелязали, че суровото или непастьоризирано мляко трябва обезателно да се съхранява в хладилника. В противен случай в него може да се съдържа голям брой бактерии, които са устойчиви към различни антимикробни препарати.

„Целта на нашето изследване не е да плашим, а да предупредим хората. Ако искате да продължите да пиете непастьоризирано мляко, съхранявайте го в хладилника, за да сведете до минимум риска от развитие на бактерии с резистентни на антибиотици гени в него “, коментират експертите.

Те са забелязали, че около 3% от американците консумират сурово мляко, тъй като уж съдържа полезни бактерии. Учените обаче за заявили, че това не е така.

„Нашето проучване показва, че при всяка температурна промяна в суровото мляко, независимо дали е умишлено или не, то може да придобие тези бактерии с устойчивост към антимикробните препарати. Такова мляко не само ще се развали по-бързо, но и ще напълни тялото ви с антибиотични резистентни гени “, казват изследователите.

Превод и редакция: БЛИЦ