Според специалистите, най-опасни са се оказали обезболяващите като ибупрофена, диклофенака, целекоксиба, напроксена и мефенаминовата киселина. В Тайван учените установиха опасността от пет разпространени по целия свят обезболяващи. Резултатите от изследването са публикувани в British Journal of Clinical Pharmacology.

Оказа се, че ибупрофенът, диклофенакът, целекоксибът, напроксенът и мефенаминовата киселина може да станат причина за сърдечен пристъп или инсулт. 

И това е интересно! Старинна рецепта от ловци в тайгата за първа помощ при радикулит. Четете още интересни новини и полезни съвети за вашето здраве на най-интересния здравен сайт Zdrave.to

В рамките на изследването учените са ползвали данните от 56 000 възрастни души, които са имали високо кръвно налягане. В крайна сметка анализът е показал, че всеки на 330 души, употребили ибупрофен, е имал сърдечен пристъп или инсулт в рамките на четири седмици. Това се е случвало с един на всеки 105 души, употребили целекоксиб.

Сърдечен пристъп или инсулт е получавал един на всеки 245 и 214 души, употребили съответно диклофенак и напроксен.  

Отбелязва се, че от петицата обезболяващи най-малко опасна е  мефенаминовата киселина: инсулт или сърдечен пристъп е получавал един на всеки 394 души. 

Превод и редакция: БЛИЦ