Попълнете търсена ключова дума или фраза

В 7-часовата комбинирана операция четирима хирурзи от различни болници на Аджибадем Сити Клиник спасиха 75-годишен мъж

https://blitz.bg/zdrave/v-7-chasovata-kombinirana-operatsiya-chetirima-khirurzi-ot-razlichni-bolnitsi-na-adzhibadem-siti-klinik-spasikha-75-godishen-mzh_news617938.html Blitz.bg София, България 03 Авг. 2018, 12:40 1716 прочита 0 коментара
Мултидисциплинарен екип от две болници в София – Аджибадем Сити Клиник Сърдечносъдов център и Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда извърши животоспасяваща операция на 75-годишен мъж с тежко онкологично заболяване и тежест в сърдечната област и кръв в урината.
След преглед и скенер специалистите по съдова хирургия и образна диагностика в Аджибадем Сити Клиник Сърдечносъдов център откриват тумор на левия бъбрек с тромбоза (запушване) на лявата бъбречна вена, както и тромб в долна празна вена. Тромбът започнал да навлиза в дясното предсърдие с риск да спре функцията на сърцето. Редкият случай налага едномоментно извършване на няколко оперативни намеси от специалисти в различни дисциплини, поради което на едно място е свикан екип от  хирурзи.

В сложната операция участват специалисти от Аджибадем Сити Клиник Сърдечносъдов център: д-р Стефан Стефанов - завеждащ Отделение по съдова хирургия, д-р Асен Келчев - завеждащ Отделението по кардиохирургия, както и от Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда: д-р Калоян Давидов – завеждащ Отделението по урология, и проф. Кирил Драганов – завеждащ Клиника по чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия.

Операцията продължава 7 часа, като започва с урологичната част - отстраняване на засегнатия от туморен процес ляв бъбрек, извършено от д-р Давидов. Хирургичният достъп до черен дроб и неговите венозни съдове е извършен от проф. Драганов. В условията на екстракорпорална циркулация, но без да се спира сърцето, д-р Стефанов и д-р Келчев успяват изцяло да премахнат тумора през долна празна вена и дясното предсърдие.

„Като сложност операцията, която извършихме, би била предизвикателство за всяка специализирана европейска клиника. Ние обединихме опита на най-добрите специалисти от няколко хирургични отделения на нашите болници, всеки един от хирурзите извърши своята част от операцията и заедно постигнахме резултат, с който се гордеем“, заяви д-р Стефан Стефанов.

Според д-р Асен Келчев операцията е добър пример за това как лекарите от различни специалности, отделения и болници трябва да работят като един отбор за спасяването на пациента.

След няколкодневен престой в реанимация под специалните грижи на екипа на Сърдечносъдов център пациентът е изписан от болницата в добро общо състояние. Като част от по-нататъшното лечение му предстои химиотерапия в Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център.
 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам