Навикът да кипвате чая или водата за пиене втори и трети път, оказва се, не е никак безвреден. Не преварявайте водата повторно, съветват британски учени и предупреждават, че след загряване химическият ѝ състав се променя и всички примеси от нея попадат в организма във вид на флуориди, нитрати, а дори - на арсен, пише noviteroditeli.bg, позовавайки се на todayifoundout.com.

Преваряването на водата е необходимо, разбира се - термичната обработка унищожава микробите. Но повторена, тази процедура разрушава полезните вещества във водата и застрашава здравето ни - това се отнася с повторно преварената вода за пиене, с притопления чай.

В какво се крие опасността?

Най-сериозвно застрашава здравето арсенът, който се добавя в чешмяната вода за убиване на микробите. Ако кипвате повторно тази вода и я пиете редовно, съществува реална опасност от диабет, кожни, съърдечносъдови и онкозаболявания, проблеми със стомашно-чревния тракт, а също и бъбречни нарушения.


И това е интересно: Немски експерти с шокиращо изявление: Пакетчето черен чай е убиец! - четете още любопитни новини на най-полезния сайт zdrave.to

Флуорираната вода при повторно варене може да причини безплодие, тъй като флуорът се превръща във флуорид - виновен и за умствена изостаналост, според някои учени.

Нитратите, в кипящата вода се превръщат в нитрозамини - вещества, които изследователи държат отговорни за онкозаболявания. Като се има предвид, че нитратите са все по-популярен консервант в храните, е добре да се замислим сериозно дали да преваряваме втори път.

Още повече, че в преварената вода различни бактерии и вируси се развиват много бързо, а кислородът в нея намалява. Съветът - не използвайте повторно преварена веднъж вода или отвара.