Разходките на чист въздух са неразделна част от живота на човека, насърчавайки, наред с други неща, бързото възстановяване и стимулиране на имунитета, заявява Йони Ахол, лекар на водещата болница във финландската столица Хелзинки, съобщават световните издания.

Във Финландия на хората е разрешено да ходят на разходки, да спортуват на открито, да се разхождат и да се намират в паркове и на площади, открити детски площадки, спортни и фитнес зали.

"Разходката се състои в възможността да се отпуснете, това е вид медитация, почивка от проблемите. Метаболитните процеси протичат по съвсем различен начин; разходката има благоприятен ефект върху всички органи. Произтича обогатяване и закаляване с кислород “, отбелязала е Ахола.

Лекарката е добавила, че свежият въздух стимулира растежа на защитните клетки, което позволява бързото справяне с инфекцията.

"Фитонцидите, синтезирани от растенията, имат антибактериални свойства - те укрепват имунитета. Никакво физическо натоварване у дома не може да замени разходките на открито", счита Ахол.

Разходките по време на пандемията от коронавирус са разрешени в някои европейски страни. Например във Финландия, Швеция, Дания, Исландия и Норвегия.

В Белгия на жителите не е забранено да излизат на улицата, но се препоръчва движението да бъде ограничено до спешни въпроси, спорт и кратки разходки със семейството.

В Германия хората могат да ходят на разходки, да играят спорт на открито, да бъдат в паркове и площади, спазвайки мерките за безопасност.

В Сърбия възрастните граждани имат право да ходят на 30-минутни разходки, но само във вторник, петък и неделя от 18.00 часа.

Превод и редакция: БЛИЦ