Кетчупът - в повечето домове това е незаменимият сос за най-различни ястия. В състава му влизат основно доматено пюре, оцет, нишесте, сол, захар, чушки и различни подправки.

За родина на кетчупа се счита Китай. През XVII век в Англия внасят от Азия сос, направен от аншоа, орехи, гъби и печен боб. Наричал се е koechiap, или ke-tsiap.

Вярно ли е, че доматите са опасни за ставите?

В груб превод това означава разсол от осолена риба или мекотели. В старите рецепти домати не влизали, а се приготвял от аншоа, орехи, гъби и фасул, смесени с чесън и вино.

В Англия този сос наричат catchup или ketchup. В края на XIX век в кетчупа започват да добавят домати. Новият продукт се оказва много успешен и бързо става популярен в Европа.

Но въпреки че този сос е разпространен по цял свят, оказва се, че домакините правят една голяма грешка с него.

Каква е тя четете в най-полезния здравен сайт Zdrave.to.