Известният италиански журналист, политик и анализатор Джулието Киеза даде пространно интервю пред световна мядия, цитирано от "Поглед инфо", за това дали идва краят на света заради коронавируса.

- Господин Киеза, ако след разрушаването на Съветския съюз говориха за „края на историята“, сега е правилно да се говори за „края на света“. Усеща ли се нарастващо напрежение в Европа, в частност в Италия?
- Разбира се, че се усеща. Въпреки че настоящата ситуация не може да се нарече неочаквана, аз предвидих нарастващото напрежение във връзка с началото и развитието на хибридната война и изразих своето мнение.Но сега виждаме, че ситуацията по света се променя коренно. И не е нужно да сте анализатор, за да разберете, че глобалните структури във вида, в който ги познаваме, губят способността си да държат контрола над ситуацията. Човечеството излиза от контролната система, това може да се види с просто око.

Сега всеки човек, всяка държава, всяка организация реагират по свой начин, без да имат представа за реалната ситуация и ситуацията като цяло. Мисля, че коронавирусът и всичко свързано с него няма да продължи дълго. Независимо от това ситуацията, възникнала сега, е коренно нова, а именно: целият свят е в дълбока опасност. Може би в бъдеще ще се появят други опасности и всяка крачка ще бъде вече продиктувана от тях и дори ядрената война ще отстъпи на заден план.

Може би ще има други войни, които ще погубят или унищожат човечеството - поне човечеството в сегашната му форма и състояние. Едно е сигурно: втората пета от двадесет и първи век, самата „2020“, означава началото на гигантски катаклизми, които просто няма да бъдат спрени, няма кой да го направи.

- Правителството прави ли достатъчно за намаляване на напрежението? Има ли политици в Европа, в Италия, които да предприемат действия, които могат да изведат света от безизходица в кризата?
- Проблемът е, че самите правителства не са готови да действат в новите условия, нито да поемат отговорност. Самите те не знаят какво да правят. Най-добре виждам поведението на италианското правителство, съдя го. Ще видим какво ще се случи в Германия, във Франция, дали могат да намерят адекватни решения там.

Въпреки че е очевидно, че те не са готови за това, нямат обяснения или предложения. В рамките на един ден можете да чуете пет или шест напълно различни, понякога противоречиви интерпретации на ситуацията, дори от висшите лидери на държавата. Кой взема решенията? Въз основа на какви идеи?

В крайна сметка това, което се случва, няма прецедент. Това е война, в която няма фронтова линия. И как човек може да се защити в тази ситуация?

Аз лично смятам, че това е оръжие: ситуацията възникна поради използването на оръжие или в резултат на чудовищни, много специфични експерименти. Ние обаче не виждаме самото оръжие, няма следи от използването му: къде, кой ... Може би това е резултат от случайността. Възможно е вирусът непланирано да е излязъл извън контрол, никой да не го е искал.

Опасността и новостта на ситуацията е, че този вид изследвания се провеждат по целия свят в пълна тайна. И в Америка, и в Израел, и в Русия, и в Китай. Десетки хиляди изследвания се провеждат едновременно.

Представете си мащаба: колко хора правят това, какви сили участват в това! Но в същото време няма съществуващи международни инструменти за контрол и анализиране на ситуацията. Никой няма възможност да провери: кой какво прави, какви експерименти се провеждат, какви резултати се получават.

Разликата между ядрената опасност и новооткритата биологична, генетична опасност е, че враждуващите ядрени сили повече или по-малко знаят състоянието на противника: колко ракети има в Америка, колко са в Русия ...

Размерът, мащабът на опасността се определя по някакъв начин. И в настоящата ситуация никой не може да прецени степента на опасност. Трудно е да се определи къде се намира врагът, има ли начини да се защитиш, колко време отнема да се защитиш.

Ако не се замислим сериозно за състоянието на света и тази ситуация продължи, тогава много бързо тя ще стане напълно неконтролируема, ще настъпи катастрофа и това просто ще бъде нова глава в историята на човечеството - качествено различно състояние на света и хората в него.

Мисля, че това е моментът, който преживяваме сега. Ако колективно, както се казва, целият свят, не предприеме разработването на обща система за сигурност, ще е невъзможно да се предвиди бъдещето ни, то ще е много мъгливо.

- Може би в това отношение носталгията нараства в бившите републики на СССР за онези времена, когато хората са били сигурни в бъдещето, когато опасностите не изскачаха от всички страни.
- Не знам колко са в действителност разпространени тези настроения. Разбира се, има носталгия. Но политическото ниво на страните от европейския Изток е толкова ниско, че трудно могат да управляват политически процеси от такъв мащаб. Не толкова отдавна бях в Румъния, в Букурещ.

Там правителство съществува само формално. Кой всъщност управлява Румъния? НАТО. Кой управлява Полша? Поляците, но по волята на американците. Кой управлява балтийските републики?

Американците. Тези страни нямат социална структура, способна да организира действията и поведението на своите граждани. Населението на тези държави е почти напълно манипулирано.

В нашата преса беше публикувана аналитична статия за това как хората в Италия биха могли да реагират на определени събития, ако съществуват истински политически партии, като, например, преди падането на Берлинската стена. По това време все още имаше независими политически структури. Имаше Социалдемократическа, Либерална, Комунистическа партии.

Някои бяха големи, други малки, но въпреки това всички организираха населението. Тоест, имаше много хора, които действаха не само с указ на правителството, но и по убеждение, като част от определени групи хора, като съмишленици, по идеологически причини. Комунистическата партия на Италия беше най-голямата комунистическа партия сред западните страни.

Тя отгледа милиони хора. И в кризисна ситуация тя можеше да управлява част от населението, да помага, да обединява хора, които се доверяват на лидерите си. И сега всички тези структури, дори синдикатите, изчезнаха. Като такива, като реална сила и авторитет те вече не съществуват.

В резултат на това човек се оказва сам пред кризата, тъй като единствената структура, която може да отговори на въпросите на човек в неочаквана и опасна ситуация, е държавата.

Но човек не може да получи никакъв конструктивен отговор от държавата, тъй като самата държава в момента е структура, която не е богата, не е способна да дава отговори, предлагайки как да се справи с предизвикателствата, които се умножават и стават по-сложни.

Например, Италия има много добра система за обществено здравеопазване, може би една от най-развитите в Европа. Но лекарите действат независимо, изпреварващо, а правителствените постановления идват пост фактум и са произволни по своя характер.

Първоначално именно структурата разработи действията си, реши какво да прави пред лицето на появата на коронавирус. Самите те успяха да разработят защитни мерки в определен смисъл. А наоколо - просто пустиня в този смисъл.

И така, в условията, когато обществото е разделено, може ли да реши да се върне към социализма? Какви сили могат дори да помислят за това, да разработят стъпки? Носталгията, разбира се, я има. Но няма сили да преведем носталгията в реалност. В начина на живот на хората са настъпили радикални промени, съответните структури са изчезнали и е невъзможно да ги пресъздадем. Поне за следващото поколение.

- Парадокс: десетки, стотици хора са убити и се убиват ежедневно в Сирия. Стотици хиляди вече загинаха. Но никакво вълнение, никакви викове на ужас от световната общност, толкова загрижена за възможните жертви на коронавируса.
- Това е психологически момент: когато войната се води в други страни, далеч, хората не се чувстват в опасност. А в тази ситуация съществува заплаха за всеки човек.

Всички разбират, че утре могат да попаднат в тази ситуация, че е реална. И всички медии постоянно повтарят това. Разбира се, това се отразява на хората и техните чувства и реакции.

През последните дни всички медии: вестници, списания, телевизионни и радио канали - бяха инструктирани да не говорят толкова много и не толкова панически за коронавируса. Хората трябва да се успокоят.

Защото психозата засяга степента на агресия, а ескалацията на напрежението води до общ терор. Телевизията забележимо намали нивото на напрежение. В момента се провежда пропагандна кампания, така че вълната от тревожност да не достигне високо ниво, но алармизмът вече е проникнал във всички сфери на живота.

И въпреки че никой не мисли за предсрочни избори, въпреки това, ако ситуацията се влоши, тогава нищо не може да бъде изключено. А Салвини вече предлага създаване на правителство на национално ниво.

Тоест да се разпусне правителството и да се създаде така наречената коалиция на национално съгласие, за да се противодейства на кризата от всички политически сили, в едно правителство, когато водещите елити в страната се обединят и се противопоставят на безредиците на улицата.

Това също е необичайно. Не изключвам, че едно от възможните решения би било да се спре предоставянето на информация на населението и да се засили контрола от страна на “силовите” министерства.

- Как оценявате перспективите за запазване и развитие на "обединена Европа"?
- Перспективите за опазване са много неясни. Ако признаците на кризата са очевидни, тогава всички отношения между държавите в Европа ще се променят, всяка държава ще търси своя път, независими решения.

Но никой не знае колко време ще отнеме за нормализиране на ситуацията, а аз не знам. Понастоящем Европа е една силна структура с бюджет от много милиарди, десетки хиляди функционери, работещи в тази система.

Тя няма да изчезне, но е възможно способността на тази структура да влияе върху живота на отделни държави, съставляващи Европа, да намалее драстично. Отслабването на Европа обаче ще се случи със сигурност. Тогава ще видим.

- Как финансовите разногласия между старите и нови членове на Европа влияят на ситуацията в ЕС?
- Интересно е, че финансовата криза през ноември, например, беше със същия план, защото ситуацията излезе от икономическата и финансовата система, чието функциониране повече или по-малко познаваме.

И беше очевидно, че има криза, тя върви по определен алгоритъм. Но сега вирусната ситуация променя самия въпрос, защото кризата вече възниква не от финансовата система, а от съвсем различна област, не от финансовата: това е свят на научни експерименти по вирусология и нанотехнологии.

Преди въпросът беше: как светът може да се защити от финансовата и икономическата криза? А сега икономическата, финансовата криза е напълно засенчена от причини, които не са свързани с финансите и икономиката. Източникът на финансовата криза не е икономически, а биологичен. Това променя напълно подхода към проблема.

Как можете да бъдете сигурни? Въпреки всички прогнози на водещите икономисти в света, при прогнозите на Европейската централна банка или Федералния резерв на САЩ, кризата ще настъпи по различни причини.

Различни от преди. Това ще бъде срив на икономическата структура. А сривът ще надхвърли контрола на икономическите структури. Сякаш изведнъж ще избухне ядрена война. Тогава ще последва смъртта на милиони хора, може би милиарди. И икономическият въпрос заглъхва на заден план.

Като че ли имаме компютър и той се разпада. Започваме да го ремонтираме и изведнъж електричеството изгасва. Как мога да поправя без електричество? Може да е вече изправен, но без електричество, просто престава да бъде себе си. И имаме нужда от различен подход към това, различно измерение.

Може ли Европа да възстанови или изгради финансовата си система отделно от останалия свят? Например, производството в Европа през тази година може да падне с 5-6%. Милиони хора ще загубят работата си, цялата система за доставки ще бъде нарушена, всички финансови системи ще паднат до нулата. И светът ще бъде различен.

Просто друг свят! Представете си, сега туристическият поток в Рим е намалял с 90%. Това е друг град. Но в Рим все още няма вирус! Ситуацията обаче е следната. Дори там, където все още няма вирус, има психоза.

- Днес поклонниците във Ватикана повече туристи ли са или вярващи?
-Днес на първо място са вярващи. Но посещенията във Ватикана спаднаха почти двойно.

В Милано метрото върви напълно празно. Хората не влизат в метрото и то може да затвори скоро. И кой може да живее и работи в такива условия, как ще оцелее? Можете ли да си представите какво ще се случи в Москва, ако метрото бъде затворено?

Помислете за това: кой може да ръководи град с такъв мащаб, ако всички основни структури престанат да функционират? И ние сме в навечерието на подобен вариант.

Ако този вирус е напуснал лабораторията дори случайно, това доведе до такива последствия. И дали това се дължи на политическото решение на някого? Човек или група хора, които излизат извън държавния контрол? Още по-лошо е, ако такова решение се вземе в друга държава, която иска да унищожи основния си конкурент или противник по този начин.

Икономиката е в криза и утре положението ще бъде още по-лошо. Така италианското правителство реши да отпусне 3,5 милиарда евро за подкрепа на предприятия, които са принудени да затворят.

Това е вътрешно решение на Италия: тъй като повечето предприятия в северната част на страната не работят, как може да им се помогне? Необходимо е да се разпределят пари, да се подпомагат предприятия, за да не се затварят.

И така, италианското правителство, тъй като няма друг начин, отпусна средства и помоли Икономическия съвет на ЕС да позволи на Италия да напусне рамката на предварително установеното споразумение.

Получи съгласие. Утре същите мерки ще бъдат необходими за Франция, а след утре за Германия. В резултат на това всички правила на ЕС ще бъдат зачеркнати. Казват: временно. Но какво означава „временно“? В крайна сметка, ако кризата продължи, ще има удължаване на това решение. Тогава цялата европейска пирамида ще се разпадне.

- Но доколко е целесъобразно в тези условия да се подкрепят антируските санкции, които според италианските предприемачи носят на икономиката на страната милиарди долари загуби?
- Решението за антируските санкции беше взето много отдавна, пет години това положение продължава, но нищо не се променя. И в момента този въпрос не е от първостепенно значение, не се обсъжда. Ние сме в извънредни условия и дори водещите елити не мислят за това. Сега вниманието е насочено към ситуацията в Сирия: какво ще се случи между Русия и Турция, ще има ли сблъсък? А относно санкциите, за отмяната им и дума не става.

- Докъде може да достигне „десният завой“ във вътрешната политика на страните от ЕС, особено в Германия, Италия и Франция?
- И какво се разбира под понятието „десен завой“? При тези обстоятелства „десният завой“ означава преход към авторитарна структура, която, за да се поддържа поне минимален ред, ще налага вечерен час. И ако в близко бъдеще ситуацията не се нормализира, тогава следващата стъпка ще бъде именно вечерният час. Освен това повсеместно. А това означава да се зачеркнат всички демократични институции.

Превод: В. Сергеев