Холестеролът е липид (мазнина), който е есенциален за нормалното функциониране на организма.

Това е вещество, което се съдържа в клетъчните мембрани и се използва за производство на определени хормони, витамин D и жлъчни киселини, необходими за разграждане на мазнините.

Хапвате сланина с чесън, ето какво става с холестерола ви

Холестеролът може да бъде разделен на два основни типа: липопротеин с ниска плътност (low density lipoprotein, LDL), често наричан „лош“ холестерол, и липопротеин с висока плътност (high density lipoprotein, HDL), известен като „добър“ холестерол.

Много проучвания показват, че високите нива на LDL-холестерол са основен рисков фактор за различни сърдечно-съдови и други заболявания.

Ето защо е добре нивата му да се държат в граници. За целта на помощ ни идва един плод, който помага в борбата с високия холестерол.

Кой е той четете в най-полезния здравен сайт Zdrave.to.