Тъй като е богата на толкова много ключови хранителни вещества, изследванията разкриват, че редовното хранене със семена от чиа може да подобри вашето здраве по много начини. Някои от най-добрите ползи за семена от чиа са:

1. Кожа и стареене

Изследователи от Мексико разкриха, че семена от чиа имат обща натурална фенолна (антиоксидантна) концентрация, почти два пъти по-висока от тази, която се предполагаше, че имат. Проучванията доказаха, че антиоксидантната активност спира до 70% от активността на свободните радикали. 

Това изследване по същество доказва, че семената от чиа са едни от най-високо антиоксидантни храни. Антиоксидантите ускоряват регенерацията на кожата и предотвратяват по-нататъшни увреждания. Приемането на семена от чиа може да предотврати преждевременното стареене на кожата поради възпаление и увреждане на свободните радикали.

2. Подобрява храносмилането

Чиа има свръх високо съдържание на фибри. Една порция може да осигури препоръчителния прием на фибри за деня, според Американската диетична асоциация.

Фибрите са от съществено значение за способността на организма ви да балансира нивата на инсулина. Според Националните институти по здравеопазването семената като лен и чиа могат да бъдат естествен балансьор на кръвната захар поради високото съдържание на фибри и здравословните мазнини.

Високото съдържание на фибри дава възможност на семената от чиа да подпомогнат перисталтиката и да забравите завинаги за запека. Богатото съдържание на влакна в семена от чиа също помага на хората да се чувстват по-добре, защото абсорбират значително количество вода и веднага набъбват в стомаха след поглъщане. Това може да обясни защо клиничните проучвания са доказали, че чиа пречи на глада и потиска апетита, което също може да доведе до загуба на тегло. 

Също така, когато се консумират, семената от чиа създават подобно на желатин вещество в стомаха. Това гел-образуващо действие се дължи на разтворимото влакно в семената на чиа и може да действа като пребиотик, който поддържа растежа на пробиотиците в червата.

3. Сърдечно здраве

Чиа семената са способни да предотвратят възпаление, регулират холестерола и по-ниското кръвно налягане. Всичко това прави тези семена изключително полезни за здравето на сърцето. Също така, обръщайки оксидативния стрес, някой, който редовно консумира семената от чиа е по-малко вероятно да развие атеросклероза. Като ядете семена от чиа, можете да увеличите и защитите сърцето си благодарение на омега-3.

Останалите ползи от консумацията на семената чиа, четете в най-полезния сайт zdrave.to