Всяка година по света над 15 милиона души получават инсулт. Сърдечносъдовите заболявания са на първо място сред причините за смърт не само у нас, но и по света.

Инсултът е бичът на модерното време. Днес той не само е доста често срещан, но и се подмладява. Основната опасност е, че се случва внезапно. Последствията могат да бъдат страшни, включително и летален изход. Самата болест е обвита в безбройни митове и недомислици, които водят до усложнения.

Какво трябва да знаем за инсулта и на кои разпространени твърдения не бива да вярваме, ще научите от днешната ни статия, посветена на инсулта.

Мит 1. При инсулт трябва да си осигурите покой и почивка, да полежите малко, но не е задължително веднага да тичате в болница. Не е вярно.

Ако дори подозирате, че сте получили инсулт, трябва незабавно да се обадите на „Бърза помощ” и да отидете в специализирано звено за лечение на пациенти с мозъчен инсулт. Общото правило за хората с инсулт е: колкото по-рано пациентът потърси медицинска помощ и попадне в болницата, толкова повече шансове има за оцеляване и за ефективно лечение. Следователно не е необходимо, дори е опасно да чакате: няма да мине от само себе си.

Кои са останалите митове за инсулта, четете в zdrave.to