Слънцето става все по-опасно и лъченията все по-вредни, съответно случаите на слънчева алергия зачестяват. Може да не сме имали никакви признаци на слънчева алергия и изведнъж тя да се отприщи само за няколко часа, прекарани на плажа без продукт със слънцезащитен фактор. Веднъж появила се, слънчевата алергия е почти нелечима, може само да се регулират проявите й.

Драстичната промяна в температурата през лятото е идеална за алергиите. Класическите симптоми на алергичното раздразнение се изразяват в появата на обриви, в сълзящи и сърбящи очи, в често кихане. През лятото дори се появява и алергична хрема, която може да е реакция към въздушни частици, жилещи насекоми - пчели, оси, както и към хапещи насекоми като комари, които са по-активни през летните месеци.

Ако се чувствате изморени и обезводнени или пък си мислите, че сте настинали, внимавайте да не объркате алергията с настинка.

Характерни признаци на летните алергии са честото главоболие, дишане през устата вместо през носа, сърбящо гърло и неспокоен сън.

Поради жегата човешкият организъм се нуждае от по-голям прием на течности. Яжте храни, за които е по-малко вероятно да доведат до алергия. Нека в храната количеството вода да е високо - домати, краставици и дини трябва да са част от менюто ви.

Удоволствието от отпуската може да бъде помрачено от различни видове алергии.

Кои са най-често срещаните летни алергии и как да си помогнем при появата им четете на най-полезния здравен сайт Zdrave.to