Започна сезонът на настинките и вирусите. Много хора лекуват хремата и леко повишената температура с горещ чай или просто чакат те да преминат от само себе си. Ако настинката се лекува правилно и навреме, тя може да премине за 2-3 дни. Но ако сте твърде немарливи към своето здраве и все още неоздравели сте отишли отново на работа, вероятността да настъпят усложнения в състоянието ви силно нараства.
Не смесвайте много лекарства

Често, за да заглушим болестта, сме готови да взимаме всичко, което ни е под ръка. Статистиката показва, че ако човек приема едновременно два медикамента, рискът от тяхното непредсказуемо взаимодействие нараства с 10%, а при три – с цели 50%. Така че колкото по-малко видове лекарства приемате, толкова по-безопасно е лечението. Много от най-популярните препарати премахват само симптомите на простудата, т.е. намаляват температурата и болката, но не отстраняват причината за заболяването.

Четете инструкциите

Лекарствата действат по различен начин на хората. Ако след приемането на определен препарат се появи сърбеж или обрив и не прекратите неговото приемане, се създават предпоставки след 2-3 месеца да получите шокова реакция.
Например хората, страдащи от астма, не трябва да приемат аспирин и аналгин, защото те могат да предизвикат спазми на бронхите. Парацетамолът пък е противопоказен за хората с увреждания в черния дроб (хепатит, холецистит). В инструкциите към всички препарати следва да са посочени и сроковете на безрецептурно приемане, които не бива да се превишават.

Не бързайте с антибиотика
 
Различни изследвания показват, че в 20-50% от случаите назначаването на антибиотици при остри респираторни заболявания не е оправдано. Безсмисленото и безконтролно използване на този тип медикаменти е опасно с това, че основните щамове на възбудителите стават по-устойчиви към тях и когато антибиотикът действително е необходим, той вече не действа.
Антибиотиците са задължително необходими при ангина или възпаление на белите дробове, но те трябва винаги да бъдат предписани от лекар.

Не всяко домашно лечение е полезно

Често при настинка се препоръчва гаргара с лайка или невен, които наистина са доста ефикасни. Но при наличие на алергия към цветния прашец тези средства само засилват болката в гърлото. Важно е да имате правилно поставена диагноза. Може да си мислите, че имате “просто” кашлица и да я лекувате по начин, който е противопоказен, например ако сте развили пневмония.