Бил Марлър е работил повече от 20 години по съдебни дела, свързани с хранителни отравяния. След като е спечелил над 600 милиона долара за клиентите си, пострадали след консумацията на определени хранителни продукти, той решава, че просто трябва да изключи няколко храни от менюто си завинаги, пише obekti.bg, позовавайки се на IFLScience.com.

Според него тези храни „просто не си струват риска“.

Ето кои са те:

1. Сурови стриди

Марлър казва, че в последните пет години е виждал повече хранителни заболявания, свързани с морски мекотели, отколкото в предишните две десетилетия. Виновникът: затоплящите се води. Нагряването на световния океан води до увеличаване на микробите, които поглъщат консуматорите на сурови стриди.

2. Предварително нарязани и измити плодове и зеленчуци

Марлън казва, че бяга от тях „като от чума“. Удобството може да е хубаво нещо, но през колкото повече ръце минава храната, това означава по-голям шанс за замърсяване и рискът не си струва.

3. Сурови кълнове

Огнищата на зарази в кълновете са изключително често срещани в последните две десетилетия. Най-честите случаи са на салмонела и E. coli.

„Случаите са прекалено много, за да бъдат пренебрегнати. Това са продукти, които не консумирам изобщо.“
 

4. Полусурово месо

Съжаляваме, готвачи: не ни предлагайте пържолата „алангле“. Според Марлър месото трябва да се нагрее поне до 160 градуса в дълбочина, за да се убият болестотворните бактерии.

5. Сурови яйца (домашна майонеза и пр.)

За онези от вас, които помнят епидемията от салмонела през 80-те и 90-те години, това се разбира от само себе си. Според Марлър шансът да получите хранително отравяне от сурови яйца днес е много по-нисък, отколкото преди 20 години, но все пак той предпочита да не рискува.

6. Непастьоризирано мляко и сокове

Все повече нараства движението, което насърчава хората да пият „сурово“ мляко, обяснявайки, че пастьоризирането намалява хранителната стойност. Марлър казва, че пастьоризирането не е опасно – „суровите“ напитки могат да бъдат опасни – възможността от замърсяване с бактерии, вируси и паразити е много по-голяма, когато е пропусната най-елементарната мярка за сигурност.