Гастроентеролози, диетолози и терапевти в един глас препоръчват редовно да организираме гладни дни. Заседналият начин на работа, липсата на физическа активност, нездравословни хранителни навици, без режим на хранене - това са само няколко причини, поради които трябва да прибягваме към съветите, които препоръчват медиците-един ден гладуване.
Знаем от уроците по биология, че храната изминава дълъг път през храносмилателния тракт, обикновено най-малко 2 дни, така че един ден въздържание от храна, едва ли може да се нарече "глад", но ползите за организма, които ще донесе, наистина са огромни!
 

Отказ от храна за 1 ден

Достатъчно е да отделите един ден в седмицата за полезен глад и осезаемите промени в организма, няма да ви карат да чакате. Още на сутринта след гладния ден, кожата на лицето е гладка, сияйна, намалява се подпухналостта и торбичките под очите.

И това е интересно: 9 продукта, които буквално изяждат мазнините ви! - Четете още на най-полезния здравен сайт zdrave.to

В червата са свободни от остатъците в храните, цялата храносмилателна система има почивка и започва от нулата, като съответно се намаля теглото: 1 кг точно си отива, но не веднага се наваксва! 

За да започнете отново нормалния режим на хранене, не се нахвърляйте на храната, а го правете постепенно! Количеството на храната трябва да бъде минимално, постепенно да се увеличава храната. Нормализира обмяната на веществата .

Постенето насърчава производството на растежен хормон, който при възрастни помага за увеличаване на мускулната маса, укрепване на костите и разделяне на мазнини.

Отказ от храна за един ден, ще помогне да се засили работата на мозъка, това ще стимулира търсенето на нови решения и разкриване на творчеството.
Постът на редовни интервали намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза и намалява интензивността на астматични пристъпи.

Много е важно, че гладните дни ще повлияят негативно на психологическата зависимост от храната, навика винаги нещо да се похапва набързо. Този кратък списък е добра мотивация за един ден в седмицата, който да се посвети на стремежа, да имаме хубав и освежен вид.