Дори да не води до безсмъртие, както са смятали някои източни философи, но ферментиралият черен чесън е модерна супер храна днес. В Азиатските страни от хилядолетия се прилага технологията на ферментацията на различни продукти. Благодарение на нея зеленчуците, билките, корените и другите продукти от растителен произход стават по-полезни и се усвояват лесно от организма, пише Elle. Освен това могат да се съхраняват дълго, без да губят лечебните си свойства.
Черният чесън се топи в устата, текстурата му наподобява желе, а вкусът му е сладък и не оставя лош дъх в устата. Черният му цвят се дължи на специален процес на ферментация в продължение на 30 дни, далече от светлина и влага. След този период обвивката му си остава същата, но вътре скилидките почерняват и омекват. Благодарение на ферментацията чесънът увеличава многократно антиоксидантните си свойства, 7 пъти нараства съдържанието му на фруктоза. Хранителната му енергия е 10 пъти по-голяма от тази на пресния чесън. Има 10 пъти повече алицин, на който се дължи способността на чесъна да се бори с болестите. Богат е на натрий, калий, магнезий, калций, желязо, цинк, както и на витамин В1.

ПАЗИ ОТ БОЛЕСТИ

Ферментиралият чесън е чудесен продукт, който може да ни предпази от много неразположния и болести на съвременния живот: проблеми със сърдечно-съдовата система и стомашно-чревния тракт, онкологични процеси, атеросклероза на кръвоностните съдове, нестабилно кръвно налягане, възпалителни процеси и простудни заболявания.

Черният чесън подобрява функцията на бъбреците и предпазва от заболявания на черния дроб. В качеството си на активатор на функцията на панкеаса и на секрецията на инсулин, играе важна роля при лечението на диабета.

Препоръчва се при свръхтегло, както и при безсъние. Полезен е за кръвообращението, пречиства кръвта и предпазва стените на кръвоносните съдове от холестеролни плаки.

1-2 скилидки дневно са достатъчни за укрепване на имунната система. Те могат да се приемат директно или да се използват в различни кулинарни рецепти.

В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ

Да се приготви черен чесън вкъщи не е невъзможно, но изисква време и доста електрическа енергия. Нужно е целите главички чесън да се наредят с връхчетата нагоре на дъното на стъклен огнеупорен или глазиран керамичен съд, да се навлажнят като се напръскат с вода. Съдът се затваря херметически, поставя се във фурната и в продължение на 30 денонощия непрекъснато се държи при постоянна температура 60-70 градуса по Целзий. Използвайте здрави, ненаранени главички чесън, за да избегнете вкарването на бактерии в процеса. Погрижете се стъкленият съд и капакът му да са абсолютно чисти. По време на цялата ферментация влагата от съда не трябва да изчезва, затова ако съдът не се затваря херметически, изпозвайте алуминиево фолио и го запечатайте.

МАСКА ЗА ЛЪСКАВА КОСА С ЧЕРЕН ЧЕСЪН

3 скилидки чесън се намачкват и се смесват с 20 мл рициново масло и 1 жълтък. Получената смес се нанася по цялата коса. След като маската престои около час, измийте обилно с шампоан.

В Тайланд добавят черен чесън в енергийните напитки, а едно от най-интересните му приложения е в рецепти за шоколад!

РИЗОТО С ГЪБИ И ЧЕРЕН ЧЕСЪН

Продукти: 1 л зеленчуков бульон, 125 г масло, 4 супени лъжици зехтин, една глава лук, 4 обелени скилидки черен чесън, 400 г ориз, 1 малка чаша бяло вино, 225 г нарязани гъби, 25 г настърган пармезан, магданоз, сол и черен пипер на вкус

Приготвяне: В голяма тенджера сложете бульона и изчакайте, докато започне да къкри. Разтопете 50 г масло в тиган с 2 с.л. зехтин. Добавете нарязаните гъби и малко сол и пипер. Изчакайте, докато гъбите станат готови. След това вземете друг, по-голям тиган и затоплете 50 г масло и 2 с.л. зехтин. Добавете нарязания лук и го запържете, докато омекне. Към него прибавете нарязания черен чесън и разбъркайте добре. След това добавете и ориза и смесете всичко. Сложете в тигана и виното. Изчакайте, докато течността се изпари, и не спирайте да бъркате. Добавете и черпак от бульона. Веднага щом той се абсорбира, добавете още един и продължете така, докато оризът се свари. Бъркайте непрекъснато. Когато оризът е готов, разбъркайте го с гъбите. Поръсете отгоре пармезана, добавете още малко масло и овкусете със сол и пипер.