До 5 години затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лева очакват всички, които грубо погазят новите мерки, свързани с прилагането на "зеления сертификат", или системно ги нарушават.

Това гласи чл. 355 от наказателния кодекс, по който ще се търси наказателна отговорност от прокуратурата за нарушителите.

"До момента законът предвиждаше съставяне на акт, издаване на наказателни постановление и налагане на глоба. Новото в заповедта е, че задължаваме контролните органи при грубо или системно нарушаване на противоепидемичните мерки в даден обект, те да изпратят сигнал към прокуратурата с оглед търсене на наказателна отговорност по чл. 355 от НК", обясни служебният здравен министър Стойчо Кацаров днес.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес той обяви, че от четвъртък единствено със зелен сертификат ще може да посещаваме всички дейности на закрито.

За спазването на новите мерки и допускането само със зелен сертификат ще следят инспектори от Агенцията по храните, РИОСВ, МВР, Общински инспекторат и Общинска полиция. "Те са длъжни да сигнализират на прокуратурата за системни и груби нарушения на мерките", обясни Кацаров.

"Лаборатории, които не спазват правилата за взимане на проби, могат да загубят лиценза си", предупреди още здравният министър. 

БЛИЦ припомня, че между временно браншови организации вече скочиха мощно срещу зелените сертификати, и обявиха, че започват национални протести.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!