14-годишният Емо е с аутизъм, но вече е лишен от личен асистент след последното ТЕЛК решение по неговия случай. Според комисията той вече няма нужда от чужда помощ. Емо е многократен шампион по плуване за деца с увреждания, с чужда помощ той успява да се представи и да покаже медалите, които е спечелил, съобщава bTV.

В речника му има 10-15 думи, но не може да формира изречения. Това е написано в оценката на психологическото му развитие, която разглежда ТЕЛК в родния му Пазарджик. След последното посещение в ТЕЛК бащата на момчето вижда, че комисията е преценила, че процентът на увреждане е по-голям, но за сметка на това момчето вече  няма нужда от чужда помощ.

Той може много неща, но със сигурност не може да се справя сам. Дори елементарни неща като обличане, подбиране на дрехи, да пресече улицата. Просто не може” , казва Петър Кондев, баща на момчето. Майката на Емо също не приема решението.

„Аз ще се гордея много с Емо, ако някога може да се справя сам. Засега Емо без чужда помощне може да се справи. Това е първата година, в която ние за 1 път оставяме Емил за 10 минути сам вкъщи, за да отида до магазина. Как живее това дете оттук нататък? Уволняваме личния асистент или му плащаме от личния джоб? Окей, ние ще се справим, но какво прави родителят, който живее на 600, 700 лева?” , пита Лилия Кондева. 

От ТЕЛК в Пазарджик оправдават решението си със закона. Родителите на Емо са обжалвали решението им пред Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК). Тя ще се произнесе през май.