"Не е необходимо да се бърза с третата доза ваксина срещу COVID", каза пред БНТ акад. Богдан Петрунов.

Според него трябва да са минали поне 10 месеца от втората доза. С възрастта над 65 години болните от злокачествени заболявания имат имунен дефицит и трябва да си поставят третата доза, но здравите могат да изчакат до 1 година.

Трябва веднага да се каже, че всички страдащи от хронични заболявания, трябва също да се имат предвид за трета доза - хора със сърдечни заболявания, белодробни заболявания, при всички тях се компрометира имунната система и на тях трябва да им се постави тази бустерна трета доза. Хората, които са изложени на постоянен контакт с други хора също - военни, медици, търговски представители и др., защото те са опасни не само за себе си, но и за околните.
 
Относно хората с антитела, които са го изкарали, дори и да имате високи антитела, те постепенно ще спаднат. Философията на тази бустерна доза е точно тази, това е бъдещето в борбата с COVID. Това ще стане и с коронавируса, както с грипа, всяка година се прави ваксинация.
 
По принцип няма противопоказание за поставяне на две ваксини едновременно - и за грип и за ковид, но се препоръчва между тях да има 14 дни период. Миналата година нямахме грип, добре ще е да се направи имунизация, много фирми готвят комбинирана ваксина и за двете.
 
Относно сегашната ситуация с ваксинацията у нас, той поясни: Не е причината само във ваксинационната кампания, а в народопсихологията ни, ние сме скептични като народ, не вярваме. А това е вредно действие - пропагандирането на това антиваксърско убеждение. Особено лекар да заяви, че е против ваксините.
 
Не мога да си обясня хората с настроените против ваксините. Две са постиженията в света- ваксините и антибиотиците. Иначе нямаше да сме толкова много като население. Още при раждането ни правят ваксини.

Вълната продължава, не сме достигнали върха, над 400 души се намират в интензивни отделения и това е тревожно и може би ще ги загубим.

Едно грамадно проучване гласи, че на 600 хил. починали, в анализа, който е направен, се установява, че за неимунизираните 11 пъти е по-голям рискът да починат, 10 пъти е по-голям рискът да влязат в болница и 4 пъти е по-голям рискът да се заразят.