До година да бъде налична и т-клетъчна ваксина, която ще бъде насочена именно към т-клетките в организма, които носят имунологичната памет и унищожават вируса. Това очаква да е случи алергологът и дългогодишен директор на НЦЗПБ акад. Богдан Петрунов. 

"Работи се много активно в тази насока. До година предполагам, че ще разполагаме с т-клетъчни ваксини, които ще са с много висока ефективност и ще стимулират т-клетките, които носят клетъчната памет", каза той в "Неделя 150" по БНР. 

Според проф. Петрунов е нормално и ваксините да имат някакви странични ефекти така, както има всяко едно друго лекарство, но преди да бъдат одобрени и пусанти в употреба, те са изпитани на не по-малко от 40 000 до 60 000 души по време на клиничното им изпитване, а и натрупването на данните все още продължава, обясни той.

Включени са и групи от хора със злокачестени заболявания, кърмачки, бременни, хора с автоимунни заболявания. Смисълът е да се види как действат при различни групи от населението и хората трябва да са спокойни в ефективността на ваксините, коментира още алергологът. 

"Хилядократно пъти по-малко е рискът от ваксините от страничните реакции преди преболедуването от COVID-19", каза той.

"Не може здравните работници в домове за възрастни хора да не са задължително ваксинирани. Не може и преподавателите свободно и спокойно да се движат неимунизирани сред децата, особено там където се обучават децата със специални нужди.


Там задължително трябва да се въведе ваксинация за педагогическия и медицинския персонал", каза още той. 

Акад. Петрунов коментира и все по-затягащите ограничения в редица страни като допускането на хора в различни обществени места само на ваксинирани хора.

Според него тези мерки са приемливи и въпреки, че някои биха ги определили като ограничаване на правата на човека, не по-малко важни са и правата на обществото, обясни той.

Не само трета доза, но и ваксините срещу COVID да станат ежегодни или на две години, за да се поддържа един качествен имунитет, очаква алергологът.

"Пфайзер" и "Модерна" вече са подали документи към Американската агенция по храните и лекарствата за одобрение за поставяне на трета доза, допълни той.