"Категорично е доказано, че маските намаляват риска от разпространението на заболяването, не по-малко от 25%. Успоредно с имунизацията това помага да се преодолее пандемията, докато стане ендемия", това каза пред NOVA NEWS акад. Богдан Петрунов, имунолог и алерголог.

"Не става дума за нарушаване правата на хората. Всеки трябва да се грижи за собственото си здраве, но има и обществено здраве. Това трябва да бъде разбрано и съвместено. В момента в много страни се въвежда локдаун за неваксинираните. Трябва да има по-строги задължителни мерки", добави той.

"Колкото повече ваксинирани има, толкова по-малко вирусът мутира, това е още една причина хората да се имунизират", категоричен е академик Петрунов.

За него работещи мерки са - информация, агитация и пропаганда на имунизацията. "Всички държавни служители и работещи с хора задължително е нужно да се ваксинират", убеден е специалистът.

Той обясни високата заболяемост в страните с много ваксинирани с това, че след поставянето на двете дози имунитетът е висок, но след шест месеца вече е спаднал, поради което е нужна трета доза.

Академикът не е привърженик на финансовото стимулиране на хорат да се ваксинират, за него не трябва да се плаща.

"Трябва да се научим, че ще живеем в известни ораничения, това ще продължи поне още година и повече. Омикрон може да протича по-леко от другите варианти, но натоварването на здравната система е значително, не бива да се успокояваме", заяви още той.

Специалистът не изключва възможността да има пик на случаите след празничните дни.

За него е много по-добре, че Омикрон засяга предимно горните дихателни пътища. Той препоръча превенция и профилактика, засилване на имунната система, но преди човек да е болен. След преболедуването по време на дългия COVID отново може да се засилва имунитета.

Според акад. Петрунов родителите не трябва да се притесняват да имунизират децата си, защото препаратите вече за изследвани и поставяни на много деца, без да са отчетени недопустими странични ефекти.