Австрия праща чартъри към София и Тимишоара утре – понеделник, за да превози 250 жени, които ще се грижат за възрастни хора.

Заради строгите ограничения за придвижване алпийската държава изпитва затруднения за подобен персонал. Обикновено грижата за старците се извършва от медицински сестри, които идват от Източна Европа.

Досега те се сменяха на 2 или 4 седмици, пише „Дер Щандард.“ Сега това очевидно не е възможно. Заради строгите забрани в Унгария няма как до Австрия да се стигне по шосе. Унгария не позволява дори транзит.  

„Всяка втора медицинска сестра, която се грижи за възрастен човек в Австрия, е румънка“, отбелязва „Дер Щандард“. Затова единствената възможност е въздушният път. Когато българките и румънките пристигнат във Виена, ще останат 14 дни в карантина.

Местата в самолетите са вече заети. Остават малко свободни в самолета София-Виена. Търговската камара на Долна Австрия поема разноските за карантината на болногледачките – по 20 евро на ден в хотел в Швехат. 

Пътните разноски също се поемат от камарата – по 90 евро на пътничка. Двуседмичната карантина не им се заплаща като работа. Жените ще прекарат по 6 седмици в 24-часова грижа за възрастни хора. Австрия се надява, че ще осигури редовна чартърна линия за превоз на персонал от Източна Европа.