Заради пандемията от коронавирус Австрия преустановява приемането документи за получаване статут на бежанци на граничните си пунктове, съобщава електронното издание на вестник "Курир".

Вестникът уточнява, че този факт е бил потвърден от Министерството на вътрешните работи. Очевидно решението е било взето днес от министъра на вътрешните работи Карл Нехамер, отбелязва "Курир".


Днес сутринта на пресконференция във връзка с коронакризата вътрешният министър се изказа критично по отношение на твърдения, разпространени от Австрийската партия на свободата (АПС), според които Австрия приемала по-голям брой мигранти, които кандидатстват за получаване статут на бежанци.

След избухване на епидемията броят на бежанцитте в цяла Европа е намалял рязко, се казва по-нататък в съобщението. Вътрешният министър заяви, че броят е намалял с две трети и подчерта, че това са "фалшиви съобщения на опозиционни политици". През февруари в Австрия са постъпили 1100 документи за бежански статут, което прави средно по 38 дневно, в момента са десетина, допълва министърът.

През последните дни мигрантите, подали молби за бежански статут, които все още чакат решение, са били преразпределени по квартири, част от които са били вече празни. Това се прави с цел да бъде ограничена опасността от зараза, което шефът на парламентарната група на АПС и бивш вътрешен министър Херберт Кикъл е изтълкувал погрешно.